Dorsz pieczony w cieście francuskim z sosem musztardowym
Składniki:
- dorsz polędwica 800 g
- ciasto francuskie 500 g
- musztarda dijon 100 g
- śmietana 300 ml
- miód 50 g
- szpinak 200 g
- czosnek 20 g
- masło 80 g
- jajko 1 szt
- cebula 100 g
- białe wytrawne wino 100 ml
- koperek
- sol
- pieprz
Dorsza doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w koperku. Szpinak przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Ciasto francuskie wałkujemy i wykrawamy cztery równe kwadraty.
Na wykrojone kwadraty z ciasta nakładamy szpinak a następnie dorsza całość zawijamy w ciasto. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 12 w temperaturze min 190 stopni.
Gdy ryba jest w piecu przygotowujemy sos.
W rondelku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę drobną dodajemy musztardę dijon i podlewamy białym winem, gdy wino odparuje dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok 5 min.
Bliny gryczane z wędzonym węgorzem i pianką z chrzanu
Składniki:
- wędzony węgorz - 500 g
- śmietana 18%-100 ml
- śmietana 30%-300 ml
- mleko -250 ml
- drożdże -10 g
- maka-50 g
- mąka gryczana -100 g
- masło -100 g
- jaja-2 szt
- chrzan 200 g
- sol
- pieprz
Mleko wlewamy do rondelka. Gdy się zagotuje odstawiamy do ostygnięcia.
Letnią wodę mieszamy z drożdżami i zostawiamy na ok 5 min. W misce mieszamy mąkę z solą, a następnie wlewamy drożdże i mleko i ubijamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę. Roztapiamy masło, a gdy będzie chłodne dolewamy do wyrośniętego ciasta wraz z żółtkami i śmietaną. Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy mieszając .na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy ciasto smażymy po 2 min z każdej strony.
Pianka z chrzanu:
W rondelku podgrzewamy śmietanę, następnie dodajemy chrzan i masło. Grzejemy przez ok 5-6 min. Przez drobne sito przelewamy do syfonu dodajemy dwa naboje i zakręcamy. Trzymamy w ciepłym miejscu do podania wraz z blinami
Śledź w czerwonym winie z gorzką czekoladą
Składniki:
- Śledź filet(matias)- 4 szt
- czekolada gorzka- 80g
- czekolada mleczna- 25 g
- czerwona cebula- 200 g
- miód truflowy - 80ml
- czerwone wino - 300ml
- sol
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
Śledzia marynujemy w czerwonym winie i miodzie przez około 3-4 godziny
Cebule kroimy w piórka. Następnie do pokrojonej cebuli dodajemy sol, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę .gdy cebula zmięknie ,odciskamy z syropu który powstał i łączymy z czekoladą