Pytanie na Śniadanie

RYBY NA CO DZIEŃ I NA ŚWIĘTA - śledź w czerwonym winie cd.

Dorsz pieczony w cieście francuskim z sosem musztardowym
Składniki:
  • dorsz  polędwica 800 g
  • ciasto francuskie 500 g
  • musztarda dijon 100 g
  • śmietana 300 ml
  • miód 50 g
  • szpinak 200 g
  • czosnek 20 g
  • masło 80 g
  • jajko 1 szt
  • cebula 100 g
  • białe wytrawne wino 100 ml
  • koperek 
  • sol
  • pieprz
Dorsza doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w koperku. Szpinak przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Ciasto francuskie wałkujemy i wykrawamy cztery równe kwadraty.
Na wykrojone kwadraty z ciasta nakładamy  szpinak a następnie dorsza całość zawijamy w ciasto. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 12 w temperaturze min 190 stopni.
Gdy ryba jest w piecu przygotowujemy sos.
W rondelku smażymy cebulę pokrojoną w kostkę drobną dodajemy musztardę dijon i podlewamy białym winem, gdy wino odparuje dodajemy śmietanę i gotujemy przez ok 5 min. 

Bliny gryczane z wędzonym węgorzem i pianką z chrzanu
Składniki:
  • wędzony węgorz - 500 g
  • śmietana 18%-100 ml
  • śmietana 30%-300 ml
  • mleko -250 ml
  • drożdże -10 g
  • maka-50 g
  • mąka gryczana -100 g
  • masło -100 g
  • jaja-2 szt
  • chrzan 200 g
  • sol
  • pieprz
Mleko wlewamy do rondelka. Gdy  się zagotuje odstawiamy do ostygnięcia.
Letnią wodę mieszamy z drożdżami i zostawiamy na ok 5 min. W misce mieszamy mąkę  z solą, a następnie wlewamy drożdże i mleko i ubijamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę. Roztapiamy masło, a gdy będzie chłodne dolewamy do wyrośniętego ciasta wraz z żółtkami i śmietaną. Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy mieszając .na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy ciasto smażymy po 2 min z każdej strony.
Pianka z chrzanu:
W rondelku podgrzewamy śmietanę, następnie dodajemy chrzan i masło. Grzejemy przez ok 5-6 min. Przez drobne sito przelewamy do syfonu dodajemy dwa naboje i zakręcamy. Trzymamy w ciepłym miejscu do podania wraz z blinami

Śledź w czerwonym winie z gorzką czekoladą
Składniki:
  • Śledź filet(matias)- 4 szt
  • czekolada gorzka- 80g
  • czekolada mleczna- 25 g
  • czerwona cebula- 200 g
  • miód truflowy - 80ml
  • czerwone wino - 300ml
  • sol 
  • cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Śledzia marynujemy w czerwonym winie i miodzie przez około 3-4 godziny
Cebule kroimy w piórka. Następnie do pokrojonej cebuli dodajemy  sol, cukier, liść laurowy i ziele angielskie i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę .gdy cebula zmięknie ,odciskamy z syropu który powstał i  łączymy z czekoladą
Więcej na ten temat