Pytanie na Śniadanie

POMYSŁY NA ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA - jak gotować jajka

Placki bananowe:
  • 2 duże banany
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g jogurtu bałkańskiego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g konfitury malinowej
Oba składniki miksujemy blenderem ręcznym, następnie formujemy kulki, spłaszczamy na grubość około 1 cm i pieczemy na papierze pergaminowym w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy z sosem waniliowym i konfiturą malinową.

Pancacke
  • 200 g kefiru
  • 7 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 ml syropu klonowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, gęstą masę. Smażymy małe placki na patelni, z powłoką nieprzywierającą - po 1,5 min z każdej strony bez tłuszczu. 
Masło rumienimy i podajemy w dzbanuszkach razem z syropem klonowym i plackami.

Paluszki francuskie z jajkiem na miękko 
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 4 jajka
Ciasto rozwijamy i smarujemy masłem, posypujemy parmezanem i wykrawamy 2 cm paski. Każdy pasek składamy na pół (masłem do środka) i zwijamy tak, aby powstał świderek. Układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w 19 0stopniach. Jajka wykładamy z lodówki  do letniej wody, w trakcie wlewamy wodę do rondla i doprowadzamy do wrzenia Dodajemy 4-5 wykałaczek i przekładamy jajka do gotującej się wody na 3 min. Jajka podajemy z paluchami.

Wersja kreolska
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 50 g syropu klonowego
  • 4 jajka
  • 8 plastrów boczku wędzonego cienki krojonego
Boczek układamy na pergaminie, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy blaszką. Pieczemy w 200 stopniach 10-12 min. Ciasto smarujemy masłem i syropem klonowym, wykrawamy paski. Każdy pasek składamy na pół masłem do środka i zwijamy tak, aby powstał świderek. Układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w 190 stopniach do zrumienienia. Jajka wykładamy z lodówki  do letniej wody, w trakcie wlewamy wodę do rondla i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 4-5 wykałaczek i przekładamy jajka do gotującej się wody na 3 min. Jajka podajemy z paluchami i chrupiącym boczkiem oraz porcją syropu klonowego.
Więcej na ten temat