Placki bananowe:
- 2 duże banany
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g jogurtu bałkańskiego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g konfitury malinowej
Oba składniki miksujemy blenderem ręcznym, następnie formujemy kulki, spłaszczamy na grubość około 1 cm i pieczemy na papierze pergaminowym w 180 stopniach przez 30 min. Podajemy z sosem waniliowym i konfiturą malinową.
Pancacke
- 200 g kefiru
- 7 łyżek mąki
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 ml syropu klonowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, gęstą masę. Smażymy małe placki na patelni, z powłoką nieprzywierającą - po 1,5 min z każdej strony bez tłuszczu.
Masło rumienimy i podajemy w dzbanuszkach razem z syropem klonowym i plackami.
Paluszki francuskie z jajkiem na miękko
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g masła
- 50 g parmezanu
- 4 jajka
Ciasto rozwijamy i smarujemy masłem, posypujemy parmezanem i wykrawamy 2 cm paski. Każdy pasek składamy na pół (masłem do środka) i zwijamy tak, aby powstał świderek. Układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w 19 0stopniach. Jajka wykładamy z lodówki do letniej wody, w trakcie wlewamy wodę do rondla i doprowadzamy do wrzenia Dodajemy 4-5 wykałaczek i przekładamy jajka do gotującej się wody na 3 min. Jajka podajemy z paluchami.
Wersja kreolska
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g masła
- 50 g syropu klonowego
- 4 jajka
- 8 plastrów boczku wędzonego cienki krojonego
Boczek układamy na pergaminie, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy blaszką. Pieczemy w 200 stopniach 10-12 min. Ciasto smarujemy masłem i syropem klonowym, wykrawamy paski. Każdy pasek składamy na pół masłem do środka i zwijamy tak, aby powstał świderek. Układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w 190 stopniach do zrumienienia. Jajka wykładamy z lodówki do letniej wody, w trakcie wlewamy wodę do rondla i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 4-5 wykałaczek i przekładamy jajka do gotującej się wody na 3 min. Jajka podajemy z paluchami i chrupiącym boczkiem oraz porcją syropu klonowego.