Kruche muffiny z boczkiem, pieczarkami i mozzarellą
Ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 150 g wędzonego boczku lub szynki
- 150 g pieczarek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 łyżki tartej mozzarelli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiej do miski. Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów: boczek i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z boczkiem i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę, tymianek, śmietanę i jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek - 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj ciastka, posyp mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z sosem pomidorowym lub keczupem.
Zdrowe muffiny marchewkowe:
- 1,5 szklanki drobno startej marchewki
- 1 szklanka mąki razowej np. pszennej
- 1/3 szklanki otrąb owsianych
- 2/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 jajka
- 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 10 g przyprawy do piernika
- 10 g mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 400 g chudego twarogu mielonego
- miód do smaku
- wanilia - esencja, aromat lub laska wanilii do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubij z miodem. Dodaj olej i przyprawy, ubijaj aż masa będzie puszysta.
Zetrzyj marchewkę. Do jajek dodaj mąkę, otręby, sodę i proszek. Wymieszaj i dodaj bakalie. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut. Muffinki wystudź i udekoruj kremem. Twaróg utrzyj z miodem i wanilią. Przełóż go do rękawa cukierniczego i na 5 minut włóż do zamrażarki. Dekoruj wierzchy ciasteczek.
Czekoladowe muffinki z fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
- 1/2 szklanki kakao
- 4 łyżki masła orzechowego
- 200 g daktyli bez pestek lub rodzynek
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Płatki migdałów lub czekolady
Przygotowanie:
Zalej daktyle lub rodzynki gorącą wodą. Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut. Krem czekoladowy: osącz daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne muffinki.