Pytanie na Śniadanie

PYSZNE MUFFINY NIE TYLKO NA ŚNIADANIE - wersja z boczkiem

Kruche muffiny z boczkiem, pieczarkami i mozzarellą
Ciasto:
  • 200 g mąki tortowej 
  • 100 g masła 
  • 3-4 łyżki zimnej wody 
  • sól
Nadzienie:
  • 150 g wędzonego boczku lub szynki
  • 150 g pieczarek 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 4 łyżki tartej mozzarelli 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiej do miski. Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów: boczek i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z boczkiem i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę, tymianek, śmietanę i jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek - 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj ciastka, posyp mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z sosem pomidorowym lub keczupem.
 
Zdrowe muffiny marchewkowe:
  • 1,5 szklanki drobno startej marchewki 
  • 1 szklanka mąki razowej np. pszennej
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych
  • 2/3 szklanki miodu 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 jajka
  • 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek 
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 10 g mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • 400 g chudego twarogu mielonego
  • miód do smaku 
  • wanilia - esencja, aromat lub laska wanilii do smaku
Przygotowanie:
Jajka ubij z miodem. Dodaj olej i przyprawy, ubijaj aż masa będzie puszysta.
Zetrzyj marchewkę. Do jajek dodaj mąkę, otręby, sodę i proszek. Wymieszaj i dodaj bakalie. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Piecz w 170 stopniach przez 20-25 minut. Muffinki wystudź i udekoruj kremem. Twaróg utrzyj z miodem i wanilią. Przełóż go do rękawa cukierniczego i na 5 minut włóż do zamrażarki. Dekoruj wierzchy ciasteczek. 

Czekoladowe muffinki z fasoli 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
  • 1/2 szklanki kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • 200 g daktyli bez pestek lub rodzynek 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Płatki migdałów lub czekolady 
Przygotowanie:
Zalej daktyle lub rodzynki gorącą wodą. Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut. Krem czekoladowy: osącz daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne  muffinki.

Więcej na ten temat