Pytanie na Śniadanie

SŁODKIE ŚNIADANIA DLA TEŚCIOWEJ - OMLET Z OWOCAMI

W naszej kuchni będzie dziś nie tylko smacznie, ale i wyjątkowo pięknie! Dwie miss łączą siły i przedstawią wam swoje propozycje słodkich śniadań idealnych na weekend. W ich życiu ostatnio słodkości nie brakuje – właśnie zostały nowymi prowadzącymi program Bake off – ale ciacho! Premiera już w najbliższy poniedziałek! Już dziś w naszej kuchni słodkie śniadania dla teściowych, już jutro ich święto!

PUSZYSTE RACUCHY Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 duże jabłko,
  • cukier puder
  • olej do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy mikserem aż powstania puszysta masa. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy jabłko i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.

TOSTY FRANCUSKIE NA SŁODKO
SKŁADNIKI:
  • 1 bułka paryska
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • masło
  • owoce sezonowe: banan / granat / truskawki
  • sok z cytryny
  • syrop klonowy / cukier puder
SPOSÓB WYKONANIA:
Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

OMLET NA JEDNĄ PORCJĘ
SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki maki
  • cukier lub syrop klonowy/syrop z agawy
  • szczypta soli
  • olej kokosowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, następnie dodać mąkę i na koniec cukier. Miksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na patelni rozpuścić masło lub olej kokosowy.
Wylać ciasto omletowe i na delikatnym ogniu usmażyć z obu stron.
Więcej na ten temat