Pytanie na Śniadanie

CZEKOLADOWA KUCHNIA PNŚ - po czym poznać dobrą czekoladę

Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju, co doceniają zwłaszcza kobiety. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

Trufle czekoladowe w 3 odsłonach
Ganache:
  • 500g ciemnej czekolady ( 60-70% )
  • 375 g śmietanki ( min. 30%)
  • 10ml alkoholu
  • chili / kardamonu / cynamon po ok. 2g
  • czekolada kakao, cukier puder do obtaczania trufli
Śmietankę zagotować  i zalać nią czekoladę. Wymieszać na gładką masę. Pod koniec dodać alkohol. Ganahe podzielić na 3 części do każdej z nich dodać inną przyprawę. Wymieszać dokładnie. Masy odstawić do lekkiego stężenia. W razie potrzeby trochę podgrzać i ubić, by stała się gładka. Przy użyciu rękawa i tylki cukierniczej ok. 15mm, uformować na papierze do pieczenia kulki. Odstawić do lodówki na ok. 1h. Schłodzone trufle obtoczyć w czekoladzie podgrzanej do ok. 40 °C , kakao lub cukrze pudrze.

Mus czekoladowy w torcie i w deserze
Mus:
  • 400g śmietanki ( min 36% )
  • 120 g czekolady deserowej min 60%
  • 200g czekolady mlecznej
  • 10ml dowolnego likieru 
Biszkopt:
  • 200g mąki migdałowej
  • 50g mąki tortowej
  • 150g cukru pudru
  • Skórka z 1/2 pomarańczy lub cytryny
  • 4 jajka
Przygotowanie musu:
Schłodzoną śmietankę ubić na ¾-e. Czekoladę roztopić i podgrzać. Do roztopionej czekolady stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Połączyć obydwa składniki i wymieszać energicznie rózgą. Pod koniec mieszania dodać likier.
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru pudru, stopniowo dodajemy obydwie mąki i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na pianę z druga połową cukru pudru. Obydwie części łączymy ze sobą delikatnie szpatułką.
Do nasączenia biszkoptu możemy użyć wyciśnięty sok z pomarańczy z dodatkiem odrobiny likieru Cointreau i wody.
Do przygotowaniu torciku będzie potrzebny ring o średnicy ok. 20cm. Na dnie ringu/tortownicy kładziemy biszkopt, nasączamy go i wylewamy mus czekoladowy.
Całość wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 1h. Torcik wyjmujemy z obręczy i dekorujemy według uznania.
Mus czekoladowy możemy podawać również osobno w małych naczynkach w formie deseru udekorowanego owocami i innymi dodatkami.

Strzelająca tarta czekoladowo-marakujowa
Ganache czekoladowy:
  • Czekolada ciemna min 60%  200g
  • Pulpa z marakui 100 ml
  • Śmietanka min. 30% 150g
Śmietankę wraz z marakują zagotować i zalać nią czekoladę.  Wymieszać na gładką masę.

Spód warstwa strzelająca:
  • Opakowanie herbatników ok. 300g
  • ½ kostki masła
  • Ok. 100g posypki strzelającej
Herbatniki rozgnieść i połączyć z roztopionym masłem. Chwilkę odczekać i dodać posypką strzelającą. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na formę.

Przygotowanie:
Na wyłożony spód wylewamy ganach czekoladowy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. 
Ciekawostki o czekoladzie
Historia czekolady sięga szacuje się 4000 lat, ale dopiero w XVI wieku trafiła do Europy na dwór hiszpański. Pitna czekolada za czasów Majów i Azteków nazywana była napojem Bogów, ze względu na swoje niezwykłe właściwości.
Ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły przez pewien czas nawet jako środek płatniczy. Można było kupić za nie nawet niewolnika.
Jeden owoc kakaowca zawiera od 20 do 60 ziaren kakaowca. Do wytworzenia 1 kg czekolady potrzeba ich od 300 do 600. Ich liczba zależy od pożądanej zawartości kakao. Największym producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, Nigeria, Ghana i Indonezja.
Niemal wszystkie badania wskazują, że niewielka dawka gorzkiej czekolady lub kakao może korzystnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi, przez co poprawia krążenie. Czekolada zawiera potas (regulujący ciśnienie krwi), fosfor (odpowiedzialny za mocne kości), magnez i cynk (przeciwutleniacze).
Spożycie 100 gramów czekolady dziennie to 500 kalorii.
Flawonole zawarte w czekoladzie poprawiają funkcje poznawcze, a to ma wpływa na koncentrację i szybsze kojarzenie informacji. Dlatego też bardzo często przy nauce chętnie podjadamy czekoladę.
Czekolada poprawia nastrój i uważana jest za afrodyzjak.
Najdroższą czekoladą na świecie jest „Porcelana” włoskiego producenta czekolady Amadei. (cena $90 za 450 g). Jest to pierwsza czekolada na świecie, składająca się z ziaren kakao wyłącznie jednej odmiany.
Więcej na ten temat