Sałatka ziemniaczana:
- 300 g ziemniaków (4-5 sztuk)
- 1 pęczek szczypiorku
- 4-5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
- 6-7 suszonych pomidorów
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu wasabi
- 3-4 ogórki kwaszone
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- sól, pieprz
- Ewentualnie: kilka kropli oleju z czarnuszki
Przygotowanie:
Majonez wymieszaj z chrzanem wasabi i połową nasion czarnuszki. Ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w łupinach, w osolonej wodzie. Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, ogórki w niedużą kostkę, a pomidory w paseczki. Wymieszaj z ziemniakami. Dopraw drobno posiekanym szczypiorkiem, majonezem oraz solą i pieprzem. Udekoruj resztą aromatycznej czarnuszki. Podawaj przystawkę na razowym chlebie posypaną czarnuszką, szczypiorkiem i skropioną kilkoma kroplami oleju czarnuszkowego.
Szybki bigos z czarnuszką
- 1 pętko wiejskiej kiełbasy
- 1 cebula
- 500 g kapusty kwaszonej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżki koncentratu z pomidorów
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę ugotuj do miękkości z liśćmi i zielem - zajmie to ok. 20 minut. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, po czym przesmażaj na maśle, na wolnym ogniu, stopniowo go zwiększając, aż kiełbasa się wytopi, a cebulka skarmelizuje. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, a gdy się przesmaży dodaj kapustę, wymieszaj ją i zalej miodem. Karmelizuj 2-3 minuty i dodaj przyprawy. Na końcu dopraw kapustę solą i pieprzem. Duś 10 minut, jeśli trzeba podlej wodą (aby się nie przypalała). Podawaj z chlebem razowym.
Pieczone pierogi ruskie z czarnuszką
- 350 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
Nadzienie:
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g białego sera
- 100 g tartego parmezanu
- 100 g słonej bryndzy
- Świeża mięta
- Sól, pieprz
- Czarnuszka
Do podania:
Przygotowanie:
Ziemniaki, np. z wczorajszego obiadu, wymieszaj z serami. Dopraw je 1 solidną łyżką posiekanych listków mięty, 2/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem, tego ostatniego powinno być sporo. Z ciasta wycinaj kwadraty, 10x10 cm, na każdą połowę kwadratu nałóż 2-3 łyżki farszu. Brzegi ciastek smaruj roztrzepanym jajem i sklejaj formując trójkąty. Posmaruj też wierzchy ciastek, po czym posyp czarnuszką i piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut (w zależności od mocy pieca - tak aby były złote). Podawaj z sosem chilli.