Cebulowa
- 500g cebuli czerwonej
- 200g cebuli białej cukrowej
- 100g włoszczyzny suszonej
- Tymianek suszony do smaku
- 100g masła
- Sól, pieprz
- 1 bagietka
- 200g sera grujer lub cheddar
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Na bazie suszonej włoszczyźnie i 3 l wody gotujemy bulion około 40-50 min, cedzimy i odciskamy suszoną włoszczyznę. Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i lekko przypalany na patelni, dodajemy masło i dusimy około 10 min, dodajemy do wywaru, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Białą cebulę siekamy w pióra i dodajemy do gotującej się zupy. Z bagietki wykrawamy kromki, smarujemy olejem i zapiekamy na rumiany kolor. Podajemy z zupą i posypujemy tartym serem.
Rumsztyk z cebulą
- 1 kg mięsa z łopatki wołowej
- 1 kg cebuli białej
- 250 ml oleju
- Sól, pieprz do smaku
- 600g żółtych kartofli
Cebulę siekamy w pióra i dzielimy na 5 porcji. Każdą porcję lekko solimy, mieszamy i wykładamy na suchą nagrzaną patelnię i nie ruszając przypalany 2-3 min następnie dodajemy porcję oleju i smażymy 5 min mieszając co 30-40 sek. Następnie cały czas mieszając dodajemy 50ml wody i dusimy do odparowania wody. Każdą z porcji przekładamy do miski. Gotową cebulę doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki, doprawiamy pieprzem i siekamy dodatkowo nożem. Wyrabiamy masę i formujemy 200g gramowe porcje które sklepujemy nożem i formujemy w 1,5 cm jajowate kotlety. Gotowr kotlety solimy i smażymy po 3-4 min z każdej strony. Podajemy z porcją cebuli i tłuczonymi ziemniakami
Sałatka Marcowa
- 500g szpinaku świeżego
- 100g grzybów suszonych
- 1 słoik marynowanych buraków
- 1 stołowa łyżka musztardy
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- Garść pestek dyni
Grzyby gotujemy 30-40 min w 1 l wody. Pestki prażymy w 200st 4-5 min. Szpinak myjemy i polewamy olejem, lekko wygniatamy, dodajemy ugotowane przesiekane grzyby i pokrojone buraki, dodajemy miód, sok z cytryny i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy pestkami i podajemy z rumsztykiem.