KLUSKI LENIWE
Ciasto:
- Twaróg półtłusty 500 g
- Jaja 3 szt.
- Mąka 100-150 g
Omasta:
- Bułka tarta
- Cukier
- Masło
- Lub
- Orzechy laskowe
- Miód
- Kardamon
- Cynamon
- Cebula
- olej
Twaróg dobrze zmiażdż widelcem, dodaj jaja, trochę mąki. Wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być tak gęste aby dało się je formować. Uformuj z niego wałek i powycinaj ukośne kluski. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut. Na patelni podpraż bułkę tartą, dodaj cukier i masło. Omaść nią leniwe. Możesz też leniwe posypać posiekanymi orzechami i polać miodem podgrzanym z cynamonem i kardamonem. Możesz też podsmażyć cebulkę na rumiano i omaścić leniwe.
POZNAŃSKIE KLUSKI NA PARZE
- mąka 500 g
- drożdże 5 g
- Jaja 1 szt.
- cukier 50 g
- mleko 250 ml
- sól 1 łyżeczka
- masło 30 g
Dodatki:
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto ze wszystkich składników oprócz masła. Po kilku minutach wyrabiania dodaj masło i wyrabiaj aż całkowicie się wchłonie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Gdy wyrośnie wyrabiaj je chwilę. Podziel na 8 części i uformuj kule. Odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Zagotuj wodę w garnku. Ułóż kilka kul w naczyniu do gotowania na parze i przykryj. Gotuj około 10 minut. Podawaj ze śmietaną i owocami zagotowanymi z cukrem.
KOTLETY JAJECZNE
- Jaja 8 szt.
- Szczypior 1 mały pęczek
- Por 1 szt.
- Tymianek 1 gałązka
- Natka pietruszki 2 gałązki
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- Masło klarowane
- Ziemniaki
- Śmietana 12 %
- Masło
- Kasza gryczana
- Ogórek kiszony
- Kapusta modra
- Ocet winny
- Miód
- Kminek
Ugotuj 7 jajek i zgnieć widelcem. Dodaj do nich posiekane drobno szczypior, natkę, tymianek. Na odrobinie masła przesmaż posiekanego drobno pora i dodaj do jaj razem z łyżką podprażonej bułki tartej i pozostałym jajem. Masę dokładnie wymieszaj i dopraw. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i wstaw na 10 minut do zamrażalnika niech stężeją. Smaż na średnio rozgrzanym maśle klarowanym z dwóch stron aż się zrumienią. Podawaj z kaszą gryczaną, ogórkami i modrą kapustą podduszoną z octem i miodem z kminkiem. Lub z tłuczonymi ziemniakami, modrą kapustą podduszoną z octem i miodem z kminkiem i ogórkami.