Wegetariańskie klopsiki z sosem pomidorowym z curry
Klopsiki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 jajo
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 60-70g tartej mozzarelli
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- Sól, pieprz
- Oliwa do smażenia
Ewentualnie:
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki siekanego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- Oliwa
Przygotowanie:
Kotleciki: Cieciorkę osącz i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, startą marchewkę, mozzarellę i jajko. Dopraw i dodaj tyle bułki, aby masa po wyrobieniu była ścisła (ok. 1/3-1/2 szklanki). Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce i smaż na złoto na oleju. Możesz je także upiec w piekarniku: 180 stopni,30 minut.
Sos:
Posiekaj cebulę i czosnek, lekko posól, przesmaż na rozgrzanej oliwie. Gdy będą szkliste dodaj pastę curry i mieszaj aż zacznie pachnieć. Wlej pomidory, dodaj miód i duś 15 minut. Podawaj danie z ryżem lub samodzielnie.
Klopsiki w sosie śmietanowym z pieczarkami
- 500 g mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajo
- 1 bułka kajzerka
- 200 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- Oliwa
- 3-4 łyżki mąki
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Bułkę namocz w ciepłym mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do mięsa, razem z odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiaj masę aż będzie jednolita - dla jędrności klopsików do wyrabiania możesz dodać 1-2 łyżki wody. Dopraw mięso i formuj niewielkie pulpeciki, obtaczaj w mące i smaż aż będą złote, po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw.
W międzyczasie przygotuj sos: pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na gorące masło. Smaż 3-4 minuty, po czym posól i czekaj aż odparuje z nich woda. Następnie zalej je śmietanką i duś 5 minut. Dopraw łyżeczką ziół i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włóż pulpeciki i duś 10 minut, po czym podawaj z brokułem, ryżem lub ziemniakami.
Ratatuj z pulpecikami
Ratatuj:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 500 ml przecieru z pomidorów
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu/cukru
- Chilli do smaku
- Suszone oregano, sól
- Oliwa
Pulpeciki:
- 400 g mielonej piersi z kurczaka
- 1 jajo
- Mąka kokosowa
- Przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Warzywa umyj i pokrój w kostkę lub paseczki. Przesmaż je na oliwie, aż będą złote po czym zalej sosem pomidorowym i 1 szklanką wody lub bulionu. Duś 10 minut. Po czym dodaj łyżkę oregano, miód i sól do smaku. Nadal duś ratatuje, a w międzyczasie przygotuj klopsiki.
Kurczaka wymieszaj z jajem, mąką (ok. 1/3-1/2 szklanki) i przyprawą do smaku, tak aby otrzymać gładką masę. Formuj pulpeciki i wrzucaj je do sosu. Gotuj do miękkości 15-20 minut. Podawaj z pieczywem.