KUCHNIA WYSZEHRADZKA - czeska

Kuchnia czterech krajów - kuchnia Wyszehradzka. Dzień Wyszehradzki – w naszej kuchni przedstawiciele czterech krajów: Polski, Czech, Słowacji i Węgier.

Jurek Sobieniak Polska 

Zraz w z pieczoną kalarepą i grzybami 

Polędwiczka 
200g boczku wędzonego surowego w plastrach 
4 kromki razowca 
 3 kalarepy 
 50g suszonego podgrzybka 
 200g kwaśnej śmietany 
 1 cebula 
 500g żółtych ziemniaków
 1 łyżka masła 
 Sól, pieprz 
 Tymianek Koperek świeży
 1,5 szklanka wody 

 Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, cedzimy i prażymy w 120 st 30-40 min, dodajemy masło i ubijamy. Polędwiczkę pieprzymy, posypujemy tymiankiem, sklepujemy tłuczkiem i układamy na wierzch plastry boczku, oraz wykrojone z razowca paski pieczywa. Gotowe mięso zwijamy w rulon i posypujemy solą, związujemy, obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kalarepę kroimy w ćwiartki i układamy cząstki obok mięsa, zalewamy wodą i dodajemy grzyby. Całość dusimy w piekarniku pod przykryciem 45-50 min. Z gotowej pieczeni zlewamy sos i odparowujemy. Podajemy z ziemniakami, polewamy sosem i dekorujemy śmietaną i koprem. 

 Radka Sarkova Czechy, KNEDLICZKI 

mąka krupczatka - 500 g 
 jajko - 2 szt 
 mleko - 300 ml 
 drożdże - 20 g 
 sól,cukier 

 Sposób przygotowania Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki). W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle. 

 Tamás Pellérdi Węgry, Gulasz z mangalicy z prażonym makaronem 

1000 g łopatki z mangalicy 
100 g wędzonej słonej słoniny z mangalicy
 3 cebule 
1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 
1 pomidor 
1 papryka
 czosnek sól 

 Pokrójmy na kostki wędzoną słoną słoninę z mangalicy oraz cebulę. Na ogniu smażymy tłuszcz ze słoniny, potem wrzućmy posiekaną cebule, aby lekko zrumienić. Zdjąć patelnię z ognia. Wsypać paprykę w proszku, wymieszać, postawić na ogniu. Włożyć pokrojone w kostkę mięso, lekko zrumienić z każdej ze stron. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidory oraz pozostałe przyprawy. Dusić aż mięso zmięknie, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. 

 Ludmila Miller Słowacja 
Bryndzové halušky (Bryndzowe haluszki) 

5 ziemniaków 
 200 g mąki 
 sól 
1 jajko 
200 g bryndzy 
 150 g wędzonego boczku 
śmietana Piątnica 18 %

 Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Skwarki będą gotowe, kiedy zrobią się rumiane. W międzyczasie przygotowujemy kluseczki, kiedy będą gotowe posypujemy je rozdrobnioną bryndzą, skwarkami i polewamy tłuszczem ze skwarek.