Jurek Sobieniak Polska Zraz w z pieczoną kalarepą i grzybami
Polędwiczka
200g boczku wędzonego surowego w plastrach
4 kromki razowca
3 kalarepy
50g suszonego podgrzybka
200g kwaśnej śmietany
1 cebula
500g żółtych ziemniaków
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Tymianek
Koperek świeży
1,5 szklanka wody
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, cedzimy i prażymy w 120 st 30-40 min, dodajemy masło i ubijamy. Polędwiczkę pieprzymy, posypujemy tymiankiem, sklepujemy tłuczkiem i układamy na wierzch plastry boczku, oraz wykrojone z razowca paski pieczywa. Gotowe mięso zwijamy w rulon i posypujemy solą, związujemy, obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kalarepę kroimy w ćwiartki i układamy cząstki obok mięsa, zalewamy wodą i dodajemy grzyby. Całość dusimy w piekarniku pod przykryciem 45-50 min. Z gotowej pieczeni zlewamy sos i odparowujemy. Podajemy z ziemniakami, polewamy sosem i dekorujemy śmietaną i koprem.
Radka Sarkova Czechy, KNEDLICZKI
mąka krupczatka - 500 g
jajko - 2 szt
mleko - 300 ml
drożdże - 20 g
sól,cukier
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.
Tamás Pellérdi Węgry, Gulasz z mangalicy z prażonym makaronem
1000 g łopatki z mangalicy
100 g wędzonej słonej słoniny z mangalicy
3 cebule
1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
1 pomidor
1 papryka
czosnek
sól
Pokrójmy na kostki wędzoną słoną słoninę z mangalicy oraz cebulę. Na ogniu smażymy tłuszcz ze słoniny, potem wrzućmy posiekaną cebule, aby lekko zrumienić. Zdjąć patelnię z ognia. Wsypać paprykę w proszku, wymieszać, postawić na ogniu. Włożyć pokrojone w kostkę mięso, lekko zrumienić z każdej ze stron. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidory oraz pozostałe przyprawy. Dusić aż mięso zmięknie, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
Ludmila Miller Słowacja
Bryndzové halušky (Bryndzowe haluszki)
5 ziemniaków
200 g mąki
sól
1 jajko
200 g bryndzy
150 g wędzonego boczku
śmietana Piątnica 18 %
Boczek kroimy na drobne kawałki i smażymy na tłuszczu, który się z niego wytopi, co jakiś czas mieszając. Skwarki będą gotowe, kiedy zrobią się rumiane. W międzyczasie przygotowujemy kluseczki, kiedy będą gotowe posypujemy je rozdrobnioną bryndzą, skwarkami i polewamy tłuszczem ze skwarek.