Krewetki w sosie winno maślanym z tostami
Składniki:
- 20 szt. krewetek tygrysich
- 50 ml oleju do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 10 g świeżego chilli
- 150 ml białego wina
- 100 g masła
- 1 szt. cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szt. pszennej bagietki
Sposób wykonania:
Krewetki obierz z pancerza i przewodu pokarmowego. Na patelni zagrzej olej, włóż krewetki i smaż aż zmienią kolor na różowy, dodaj czosnek i chilli. Gdy czosnek delikatnie się zeszkli podlej krewetki białym winem i odparuj alkohol. Pod koniec dodaj zimne masło, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę tostuj na patelni i podawaj osobno.
Risotto z kurczakiem i cukinią
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 szt. cukinii
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu do risotto
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 ml białego wino
- 1 pęczek świeżego tymianku
- natka pietruszki
- 150 g masła
- 100 g parmezanu
Sposób wykonania:
W rondelku podgrzej oliwę. Dodaj szalotkę, czosnek, ryż i delikatnie podsmaż. Gdy szalotka będzie szklista podlej winem i odparuj. Dodawaj wywar warzywny i mieszaj przez około 15 minut. Cukinię i kurczaka pokrój w kostkę i dodaj pod koniec gotowania. Na koniec dodaj zimne masło, parmezan, tymianek i natkę pietruszki.
Brownie czekoladowe z malinami i truskawkami
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady mlecznej deserowej
- 3 szt. jaj
- 50 g cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 300 g mrożonych malin
- 1 opakowanie truskawek
Sposób wykonania:
Masło rozpuść z czekoladą, jajka rozbij z cukrem. Połącz obie masy i dodaj posiekane orzechy i mąkę pszenną. Posmaruj blaszkę masłem i oprósz mąką. Wlej zawartość Piecz przez ok. 30 minut w 165 st. C. Ciasto powinno być wilgotne, aby można z niego wyciąć kształt serca. Maliny ugotuj z cukrem i zmiksuj, na wierzch wylej sos malinowy i ułóż truskawki, posyp cukrem pudrem.