Brownie:
- 350 g kremu czekoladowego
- 4 jajka
- 80 g czarnego kakao lub mąki
Ubij jajka. 1 i1/2 szklanki kremu rozgrzej nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Wymieszaj płynną czekoladę z jajkami, uważaj aby nie była zbyt gorąca. Następnie wmieszaj przesianą mąkę lub kakao. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia 20x20 cm. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudź i posmaruj resztą kremu. Możesz udekorować ciasto owocami i listkami mięty.
Ciasto lodowe z pianką:
- 500 ml ulubionych lodów:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 szkl. masy piankowej lub bita śmietana
Stop lody w garnuszku lub odstaw na kilkanaście minut w temp. pokojowej. Wymieszaj z przesianą mąką z proszkiem. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gotowe posmaruj pianką i zapiecz jego wierzch, wystarczy 5 minut. Możesz udekorować deser pestkami granatu, skórką z pomarańczy lub ulubionymi owocami.
Szarlotka zuchwałych
- 900 g uprażonych jabłek do szarlotki
- 350 g ciasta francuskiego
- gotowy sos karmelowy
Ciasto rozłóż w okrągłej formie z papierem do pieczenia o średnicy 25 cm, pamiętaj aby dokładnie wyłożyć jej boki. Na placek wyłóż jabłka, polej sosem karmelowym i przykryj ciastem zlepiając je ze spodem. Wierzch natnij nożem, aby para swobodnie krążyła i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Podawaj na gorąco z lodami i sosem karmelowym.