Pytanie na Śniadanie

CIASTA Z 3 SKŁADNIKÓW - ciasto lodowe z pianką

Brownie:
  • 350 g kremu czekoladowego
  • 4 jajka
  • 80 g czarnego kakao lub mąki
Ubij jajka. 1 i1/2 szklanki kremu rozgrzej nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Wymieszaj płynną czekoladę z jajkami, uważaj aby nie była zbyt gorąca. Następnie wmieszaj przesianą mąkę lub kakao. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia 20x20 cm. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudź i posmaruj resztą kremu. Możesz udekorować ciasto owocami i listkami mięty.

Ciasto lodowe z pianką:
  • 500 ml ulubionych lodów:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. masy piankowej  lub bita śmietana
Stop lody w garnuszku lub odstaw na kilkanaście minut w temp. pokojowej. Wymieszaj z przesianą mąką z proszkiem. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Gotowe posmaruj pianką i zapiecz jego wierzch, wystarczy 5 minut. Możesz udekorować deser pestkami granatu, skórką z pomarańczy lub ulubionymi owocami.

Szarlotka zuchwałych
  • 900 g uprażonych jabłek do szarlotki
  • 350 g ciasta francuskiego
  • gotowy sos karmelowy
Ciasto rozłóż w okrągłej formie z papierem do pieczenia o średnicy 25 cm, pamiętaj aby dokładnie wyłożyć jej boki. Na placek wyłóż jabłka, polej sosem karmelowym i przykryj ciastem zlepiając je ze spodem. Wierzch natnij nożem, aby para swobodnie krążyła i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Podawaj na gorąco z lodami i sosem karmelowym.
Więcej na ten temat