Suflet jaglany z chilli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 3 jajka
- 1 strączek chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki kefiru
Kaszę prażymy w piekarniku w 200st przez 8min, następnie przesypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, dodajemy posiekane chilli i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę, przykrywamy i odstawiamy na 10 min.
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Roztrzepujemy pianę z białek. Żółtka mieszamy z kefirem i dodajemy do kaszy, mieszamy do powstania gęstej masy, na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wykładamy masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do zrumienienia około 20 min
Sałatka z pieczonych warzyw
- 4 marchewki
- 4 pieczarki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta curry
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 główka sałaty rzymskiej mini
Marchew kroimy w słupki i obgotowujemy 4 min. Pieczarki kroimy w ćwiartki razem z cebulą, mieszamy w misce razem z obgotowanymi marchewkami, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz siemię lniane. Po wymieszaniu wysypujemy na papier pergaminowy. Całość pieczemy 30 min w 180 st. Gotowe warzywa mieszamy z utartym czosnkiem, pokrojoną sałatą i pieprzem. Doprawiamy curry i miodem.
Fit burger
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1/2 czerwonej cebuli
- Szczypta oregano, tymianku
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka ziarna sezamu
Jajka dzielimy na żółtka i białka.
Soczewicę gotujemy w szklance wody do odparowania. Gotową soczewicę mielimy razem z piersią z kurczaka na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, dodajemy do masy razem z oregano, tymiankiem i jednym żółtkiem a następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z gotowego farszu robimy kulki które spłaszczamy przez papier pergaminowy i grillujemy na średnim ogniu po 3 min z każdej strony. Białka mieszamy z sezamem i wylewamy na przesmarowaną masłem patelnie, na wierzch wykładamy żółtko i dusimy na wolnym ogniu około 3 min aż zaciągną się białka.