Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA FIT W PYTANIU NA ŚNIADANIE - przygotowanie sufletu jaglanego

W środowej kuchni fit Jurek Sobieniak proponuje pieczone warzywa, suflet jaglany i burgera w wersji fit.

Suflet jaglany z chilli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • 1 strączek chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kefiru
Kaszę prażymy w piekarniku  w 200st przez 8min, następnie przesypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, dodajemy posiekane chilli i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę, przykrywamy i odstawiamy na 10 min.
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Roztrzepujemy pianę z białek. Żółtka mieszamy z kefirem i dodajemy do kaszy, mieszamy do powstania gęstej masy, na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło  i wykładamy masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy do zrumienienia około 20 min

Sałatka z pieczonych warzyw
  • 4 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 główka sałaty rzymskiej mini
Marchew kroimy w słupki i obgotowujemy 4 min. Pieczarki kroimy w ćwiartki razem z cebulą, mieszamy w misce razem z obgotowanymi marchewkami, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz siemię lniane. Po wymieszaniu wysypujemy na papier pergaminowy. Całość pieczemy 30 min w 180 st. Gotowe warzywa mieszamy z utartym czosnkiem, pokrojoną sałatą i pieprzem. Doprawiamy curry i miodem.

Fit burger
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Szczypta oregano, tymianku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka ziarna sezamu
Jajka dzielimy na żółtka i białka.
Soczewicę gotujemy w szklance wody do odparowania. Gotową soczewicę mielimy razem z piersią z kurczaka na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni, dodajemy do masy razem z oregano, tymiankiem i jednym żółtkiem a następnie wyrabiamy jednolitą masę. Z gotowego farszu robimy kulki które spłaszczamy przez papier pergaminowy i grillujemy na średnim ogniu po 3 min z każdej strony. Białka mieszamy z sezamem i wylewamy na przesmarowaną masłem patelnie, na wierzch wykładamy żółtko i dusimy na wolnym ogniu około 3  min aż zaciągną się białka.

Więcej na ten temat