Parowańce z mięsem wieprzowym i grzybami
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szkl ciepłego mleka
- 2 jajka
- 5 dag roztopionego masła
- 50 dag mąki pszennej
- 250 g mielonego mięsa wp. / może być łopatka wp.
- 100 g pieczarki
- 100 g boczniaka
- 50 g cebula biała
- Masło do polania
- Natka pietruszki x 100 g
Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok 1 godzinę. Dzielimy ciasto na równe części i formujemy kulki. Mięso kroimy na drobne kawałki i obsmażamy, podlewamy wywarem i gotujemy do miękkości i mielimy na maszynce. Grzyby kroimy i podsmażamy razem z cebulą, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy i doprawiamy do smaku. Formujemy małe kuleczki i zawijamy je w ciasto. Odstawiamy na kilka minut do urośnięcia. Gotujemy na parze przez około 15 minut. Na koniec polewamy masłem i pietruszką.
Łosoś na parze z warzywami
Składniki:
- 500 g filet z łososia
- 50 g masła
- 20 g świeżego tymianku
- 1 szt. brokułu
- 1 szt. kalafiora
- 2 szt. cukinii
- 1 szt. marchewki
- 250 g ziemniaków francuskich
- 100 g fasolki szparagowej
- 50 g sezamu
Sposób wykonania:
Warzywa umyj i pokrój na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą, cukrem. Przekładamy do pojemnika do gotowania na parze.. Łososia kroimy na małe równe kawałki, dopraw. Umieść w naczyniu. Przed zamknięciem przekładaj na górę kawałek masła i gałązkę świeżego tymianku. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij i ułóż je na talerzu, na koniec ułóż ugotowaną rybę i posyp prażonym sezamem.
Jajka ze szpinakiem i sosem holenderski
Składniki:
- 10 szt. jaj
- 300 g szpinaku
- 150 g masła
- 100 g szczypiorku
- 50 ml białego octu winnego
- 1 szt. bagietki pszennej
Sposób wykonania:
Wybij jajka do wody z octem winnym i odrobiną soli (poche). Szpinak wstaw do gotowania na parze z odrobiną soli, pieprzu i plasterkiem masła. Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Na górę wstaw miskę metalową i wbij do niej 3 żółtka, dodaj sól, odrobinę białego octu winnego i zacznij ubijać. Powolnym strumieniem zacznij dolewać klarowane masło, tak aby żółtko nam się nie ścięło. Na talerzu ułóż blanszowany szpinak, następnie jajka poche i polej sosem beszamelowym.