Faworki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej lub tortowej
- 150 śmietany ( 10 – 12% )
- 4 żółtka
- łyżka cukru z wanilią
- łyżka smalcu
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- smalec do smażenia
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, cukier, i proszek. Wymieszaj i dodaj żółtka, spirytus, smalec i śmietanę, po czym dokładnie wymieszaj ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę mąki. Wyrabiaj ciasto uderzając nim o blat przez minimum 15 minut - dzięki temu faworki będą kruche. Wałkuj bardzo cienko, aż ciasto będzie przejrzyste. Krój w długie pasy, po czym w poprzek w paseczki. W środku ciastka zrób 2-3 cm dziurkę nożem i przeplataj przez nią jeden z boków ciastka. Smaż na złoto po minucie z każdej strony w mieszance gorącego oleju ze smalcem. Ciastka muszą swobodnie pływać. Osącz na ręczniku i podawaj posypane cukrem pudrem.
Róże karnawałowe:
- 450 g mąki
- 2 łyżki spirytusu
- 6 żółtek
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- smalec do smażenia
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
- szczypta soli
Do nadzienia:
- Konfitura różana
- Wiśnie w likierze
- Gęsta konfitura wiśniowa
- Gęsta konfitura pomarańczowa
- Skórka pomarańczowa
Przesiej do miski mąkę z solą i cukrem. Dodaj żółtka, spirytus i śmietanę. Dokładnie wyrób aż połączy się i powstanie gładka masa. Odłóż zawinięte w folię ciasto na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Później ubij ciasto wałkiem, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza. Poświęć na to minimum 15 minut, po czym schłódź ciasto w lodówce. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj trzy, różnej wielkości krążki. Przetnij je 2-3 cm od krawędzi, nie przecinając środka, po czym układaj jeden na drugim (od największego do najmniejszego). Dokładnie dociśnij środek każdej róży i smaż je na gorącym oleju - na złoto, po 1 minucie z każdej strony. Osącz na ręczniku i udekoruj konfiturą.