Pytanie na Śniadanie

Ryba w kuchni - chowder i zapiekanka

Chowder rybny z warzywami
Skaładniki:
  • kręgosłup z łososia lub innej ryby
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g marchwi
  • 1 pęczek selera naciowego
  • 200 g kukurydzy
  • 200 g białej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietana słodka 36 %
  • sól, pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • 250 g dorsza
  • 100 g koperku
Sposób wykonania:
Kręgosłup z łososia dokładnie umyj i wstaw do gotowania  razem z włoszczyzną na  30 minut. Ziemniaki, marchew, cebulkę, czosnek, seler naciowy pokrój w kostkę. W garnku podsmaż połowę ziemniaków, cebule i czosnek.  Podsmażone  składniki podlej bulionem rybnym i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj słodką śmietaną i zmiksuj na gładkiej konsystencji krem. Dodaj resztę ziemniaków, kukurydzę, marchew i seler. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę rybę, koperek i dopraw do smaku.

Zapiekany Łosoś z kalafiorem, ziemniakami i parmezanem
Składniki:
  • 500 g filetu z łososia
  • 1 kalafior
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • sól , pieprz czarny
  • słodka śmietana 36 %
  • 100 g kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • biała cebula x 50 g
  • paremaz x 100 g
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, posól i wstaw do gotowania. Zmiksuj na puree. Kalafior pokrój na małe różyczki, szpinak umyj w zimnej wodzie. Łososia pokrój w grubą kostkę, Słodką śmietanę pogotuj z cebulką i czosnkiem aż lekko odparuję. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki łososia, kalafiora, szpinak i zalej gęstym sosem. Ziemniaki przełóż do rękawa cukierniczego i ułóż na wierzchu. Posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika na 25 mini do temp. 220 st. C.
Więcej na ten temat