Chowder rybny z warzywami
Skaładniki:
- kręgosłup z łososia lub innej ryby
- 1 pęczek włoszczyzny
- 500 g ziemniaków
- 300 g marchwi
- 1 pęczek selera naciowego
- 200 g kukurydzy
- 200 g białej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- śmietana słodka 36 %
- sól, pieprz czarny
- sok z cytryny
- 250 g dorsza
- 100 g koperku
Sposób wykonania:
Kręgosłup z łososia dokładnie umyj i wstaw do gotowania razem z włoszczyzną na 30 minut. Ziemniaki, marchew, cebulkę, czosnek, seler naciowy pokrój w kostkę. W garnku podsmaż połowę ziemniaków, cebule i czosnek. Podsmażone składniki podlej bulionem rybnym i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj słodką śmietaną i zmiksuj na gładkiej konsystencji krem. Dodaj resztę ziemniaków, kukurydzę, marchew i seler. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę rybę, koperek i dopraw do smaku.
Zapiekany Łosoś z kalafiorem, ziemniakami i parmezanem
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 1 kalafior
- 200 g szpinaku świeżego
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- sól , pieprz czarny
- słodka śmietana 36 %
- 100 g kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- biała cebula x 50 g
- paremaz x 100 g
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, posól i wstaw do gotowania. Zmiksuj na puree. Kalafior pokrój na małe różyczki, szpinak umyj w zimnej wodzie. Łososia pokrój w grubą kostkę, Słodką śmietanę pogotuj z cebulką i czosnkiem aż lekko odparuję. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki łososia, kalafiora, szpinak i zalej gęstym sosem. Ziemniaki przełóż do rękawa cukierniczego i ułóż na wierzchu. Posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika na 25 mini do temp. 220 st. C.