Ciasto
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 ½ szk mąki typ 450
- 50g (1/2 kostka drożdży)
- 1 szk wody
- 3 łyżki oliwy
Cukier zagrzej razem z wodą. Do ciepłego płynu wkrusz drożdże, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Posyp delikatnie mąką, nie mieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min tak aby drożdże urosły. Do miski przesiej mąkę, gdy drożdże wyrosną dodaj je do maki i wyrób ciasto na jednolitą masę. W trakcie gdy będziesz wyrabiać ciasto dodaj oliwę. Gotową masę obsyp mąką i ustaw w ciepłym miejscu, aby wyrosła podwajając swoją objętość. Przegnieć całe ciasto jeszcze raz, podziel na porcje 180g i zagnieć kulki. Rozłóż na papierze pergaminowym i włóż do lodówki skrapiając lekko wodą na min 3 godz. a najlepiej na 12. Z gotowego ciasta rozwałkuj placki.
Sos (4-5 porcji)
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 ząbka czosnku
- Sól do smaku
Tirolese
- 100g szynki wędzonej speck
- 100g gorgonzoli
- 50ml sosu pomidorowego
- 200g mozzarelli twardej
- 1/2 cebuli
Pikanteria (diavolla)
- 100g salami ventricina
- 50ml sosu pomidorowego
- 200g mozzarelli twardej
- 1/2 cebuli
Parma lub prosciutto
- 100g szynki dojrzewającej crudo
- 50ml sosu pomidorowego
- 200g mozzarelli twardej
- 1/2 cebuli
- 100g rukoli
- 50g parmezanu
- 30ml oliwy extra vergine