Pytanie na Śniadanie

DOMOWA PIZZA - dodatki

Ciasto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 ½ szk mąki typ 450
  • 50g (1/2 kostka drożdży)
  • 1 szk wody
  • 3 łyżki oliwy
Cukier zagrzej razem z wodą. Do ciepłego płynu wkrusz drożdże, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Posyp delikatnie mąką, nie mieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min tak aby drożdże urosły. Do miski przesiej mąkę, gdy drożdże wyrosną dodaj je do maki i wyrób ciasto na jednolitą masę. W trakcie gdy będziesz wyrabiać ciasto dodaj oliwę. Gotową masę obsyp mąką i ustaw w ciepłym miejscu, aby wyrosła podwajając swoją objętość. Przegnieć całe ciasto jeszcze raz, podziel na porcje 180g i zagnieć kulki. Rozłóż na papierze pergaminowym i włóż do lodówki skrapiając lekko wodą na min 3 godz. a najlepiej na 12. Z gotowego ciasta rozwałkuj placki.

Sos (4-5 porcji)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • Sól do smaku
Tirolese
  • 100g szynki wędzonej speck
  • 100g gorgonzoli
  • 50ml sosu pomidorowego
  • 200g mozzarelli twardej
  • 1/2 cebuli
Pikanteria (diavolla)
  • 100g salami ventricina 
  • 50ml sosu pomidorowego
  • 200g mozzarelli twardej
  • 1/2 cebuli
Parma lub prosciutto
  • 100g szynki dojrzewającej crudo
  • 50ml sosu pomidorowego
  • 200g mozzarelli twardej
  • 1/2 cebuli
  • 100g rukoli
  • 50g parmezanu
  • 30ml oliwy extra vergine
Więcej na ten temat