Pytanie na Śniadanie

FASOLOWY ZAWRÓT GŁOWY - kotlety z fasoli

Jurek Nogal i polska Królowa Fasoli Janina Molek i ich propozycje dań z fasolą w roli głównej.

GOTOWANIE FASOLI
  • fasola
  • olej
  • woda
  • sól
Sposób gotowania:
Fasolę myjemy. Dajemy ją do garnka i wlewamy zimnej wody, tak, aby zostało ok. 15cm wolnego miejsca. Do wody dodajemy olej i sól. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy 20 minut, po czym dolewamy zimnej wody do przestudzenia. Znów gotujemy 20 minut i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. 

KOTLETY Z FASOLI
  • 1 kg ugotowanej fasoli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki kartoflanej
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • smalec
  • olej
  • pieprz
Sposób przyrządzania:
Farsz:
Ugotowaną fasolę mielimy. Cebulę dusimy na smalcu i mielimy. Siekamy czosnek. Do miski dajemy fasolę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, mąkę kartoflaną, jajka i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy kotlety.
Panierka:
Kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i bułce tartej. 
Kotlety smażymy.

CWIBAK
  • dwie szklanki ugotowanej fasoli
  • pół kostki masła lub oleju
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki kartoflanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 dkg. drożdży
  • 1 jajko
  • sól
  • bakalie
Sposób przyrządzania:
Zmielić gotowaną fasolę, dodać roztopione masło, cukier, drożdże, jajko, mąkę kartoflaną. Drożdże rozpuścić w soli. Dołożyć bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do foremka. Włożyć do piekarnika na 180ºC na 50 minut.

ZUPA FASOLOWA Z MOLKÓWKI
  • 200 g fasoli
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 200 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa
  • mąka
  • bułka tarta
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. W między czasie wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości. Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso aby się do ręki nie kleiło i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy krojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor. Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy. pod koniec gotowania faso i dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól zasmażkę na końcu aby się tylko zagotowała.
Więcej na ten temat