GOTOWANIE FASOLI
Sposób gotowania:
Fasolę myjemy. Dajemy ją do garnka i wlewamy zimnej wody, tak, aby zostało ok. 15cm wolnego miejsca. Do wody dodajemy olej i sól. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy 20 minut, po czym dolewamy zimnej wody do przestudzenia. Znów gotujemy 20 minut i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
KOTLETY Z FASOLI
- 1 kg ugotowanej fasoli
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki kartoflanej
- 3 cebule
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- smalec
- olej
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Farsz:
Ugotowaną fasolę mielimy. Cebulę dusimy na smalcu i mielimy. Siekamy czosnek. Do miski dajemy fasolę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, mąkę kartoflaną, jajka i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy kotlety.
Panierka:
Kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i bułce tartej.
Kotlety smażymy.
CWIBAK
- dwie szklanki ugotowanej fasoli
- pół kostki masła lub oleju
- cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- łyżka mąki kartoflanej
- szklanka mąki pszennej
- 2 dkg. drożdży
- 1 jajko
- sól
- bakalie
Sposób przyrządzania:
Zmielić gotowaną fasolę, dodać roztopione masło, cukier, drożdże, jajko, mąkę kartoflaną. Drożdże rozpuścić w soli. Dołożyć bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do foremka. Włożyć do piekarnika na 180ºC na 50 minut.
ZUPA FASOLOWA Z MOLKÓWKI
- 200 g fasoli
- 200 g wędzonych żeberek
- 200 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej lub oliwa
- mąka
- bułka tarta
- Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. W między czasie wstawiamy wędzone żeberka, gotujemy do miękkości, rosół odcedzamy i wlewamy do gotującej się fasoli. Żeberka obieramy z kości. Do pojemnika dodajemy mielone mięso z łopatki wieprzowej, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, 1 łyżkę bułki tartej, 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso aby się do ręki nie kleiło i robimy małe kulki wielkości fasoli. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki. Skwarki dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu z boczku dusimy krojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Cebulę dodajemy do gotującej się fasoli, a na tłuszczu robimy zasmażkę z 2 płaskich łyżek mąki, aż uzyska złoty kolor. Obieramy ziemniaki i jarzyny. Kroimy w kostkę i gotujemy. pod koniec gotowania faso i dodajemy mięso z żeberek, kulki, ziemniaki, jarzyny, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól zasmażkę na końcu aby się tylko zagotowała.