Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA FIT - jak piec dorsza?

Kaszotto
  • 300g kaszy gryczanej
  • 1 cebula czerwona
  • 30g suszonych grzybów
  • 2 jabłka Champions
  • tymianek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • woda 400ml
Na patelni przez ok. 3 minuty szklimy cebule z czosnkiem, a następnie dodajemy tymianek i kaszę. Wszystkie składniki dusimy ok. 4 minuty. Następnie dodajemy przemielone grzyby i zalewamy wodą dusząc aż do odparowania. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka całość dusząc na wolnym ogniu 20 minut.

Dorsz z salsą marchewkową i kaszą bulgur
  • 300g bulgur 
  • 300g marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczek szczypiorku
  • 1 płaska łyżeczka koncentratu
  • 1/2 doniczki kolendry
  • 1/3 papryczki chilli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g polędwicy z dorsza
  • 500ml wody
  • 20ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy we wrzątku przez 3 minuty, a następnie cedzimy i mieszamy z kolendrą, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno,koncentratem i posiekanymi papryczkami chilli. Na suchej patelni przez ok. 4 minuty prażymy kaszę i posiekaną cebulę. Składniki zalewamy wodą i dusimy do czasu aż woda odparuje, dodajemy posiekany szczypiorek. Dorsza nacieramy roztartym czosnkiem z pieprzem i pieczemy przez ok. 7 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy bulgur podajemy z dorszem i salsą.
Więcej na ten temat