Kaszotto
- 300g kaszy gryczanej
- 1 cebula czerwona
- 30g suszonych grzybów
- 2 jabłka Champions
- tymianek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- woda 400ml
Na patelni przez ok. 3 minuty szklimy cebule z czosnkiem, a następnie dodajemy tymianek i kaszę. Wszystkie składniki dusimy ok. 4 minuty. Następnie dodajemy przemielone grzyby i zalewamy wodą dusząc aż do odparowania. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka całość dusząc na wolnym ogniu 20 minut.
Dorsz z salsą marchewkową i kaszą bulgur
- 300g bulgur
- 300g marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczek szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka koncentratu
- 1/2 doniczki kolendry
- 1/3 papryczki chilli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 200g polędwicy z dorsza
- 500ml wody
- 20ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy we wrzątku przez 3 minuty, a następnie cedzimy i mieszamy z kolendrą, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno,koncentratem i posiekanymi papryczkami chilli. Na suchej patelni przez ok. 4 minuty prażymy kaszę i posiekaną cebulę. Składniki zalewamy wodą i dusimy do czasu aż woda odparuje, dodajemy posiekany szczypiorek. Dorsza nacieramy roztartym czosnkiem z pieprzem i pieczemy przez ok. 7 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowy bulgur podajemy z dorszem i salsą.