Ekspresowe bitki w szybkim sosie
- 600 g rostbefu lub schabu wieprzowego
- 300 g ziemniaków
- 600 g buraków
- 50 g octu jabłkowego
- 50 g wody
- 20 g miodu
- 100 g masła
- 2 cebule
- 1 łyżka koncentratu
- 1/2 szk białego wina
- 1/4 szk oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pęczek koperku
- Söl, pieprz
Ocet gotujemy z wodą lekko studzimy i mieszamy z miodem i szczyptą gałki muszkatołowej. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w 200 st 45-60 min. Obieramy kroimy i zalewamy octowym sosem. Mięso dzielimy na 1 cm plastry i rozbijamy przez dwa kawałki folii spożywczej na cienki kotlet. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na suchej patelni po 2 min. Dodajemy olej i smażymy 5-6 min mieszając. Gotową cebulę przekładamy do miski i smażymy bitki po 1 min z każdej strony, przekładamy do brytfanki z cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pozostałości po smażeniu zalewamy szklanką wody i odparowujemy 1/2 objętości. Dodajemy łyżkę koncentratu i 1/2 szkl białego wina. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy sos razem z bitkami i podajemy razem z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi burakami oraz koperkiem.
Szarlotka Babci Alicji
- 3 szkl mąki
- 200 g margaryny
- ¾ szkl cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach cytrynowy
- 1 ½ kg jabłek (antonówka, albo szara reneta)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego do jabłek
- cukier
- cynamon
- bułka tarta
- cukier puder
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąc ciasto, wyłożyć formę posypaną bułką tartą. Piec w 180°C, góra-dół, na tzw. złoty kolor – ok. 45-50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.