Pytanie na Śniadanie

RODZINNE GOTOWANIE - szarlotka

Ekspresowe bitki w szybkim sosie
  • 600 g rostbefu lub schabu wieprzowego
  • 300 g ziemniaków
  • 600 g buraków
  • 50 g octu jabłkowego
  • 50 g wody
  • 20 g miodu
  • 100 g masła 
  • 2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1/2 szk białego wina
  • 1/4 szk oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek koperku
  • Söl, pieprz
Ocet gotujemy z wodą lekko studzimy i mieszamy z miodem i szczyptą gałki muszkatołowej. Buraki zawijamy w folie i pieczemy w 200 st 45-60 min. Obieramy kroimy i zalewamy octowym sosem. Mięso dzielimy na 1 cm plastry i rozbijamy przez dwa kawałki folii spożywczej na cienki kotlet. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w pióra i smażymy na suchej patelni po 2 min. Dodajemy olej i smażymy 5-6 min mieszając. Gotową cebulę przekładamy do miski i smażymy bitki po 1 min z każdej strony, przekładamy do brytfanki z cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pozostałości po smażeniu zalewamy szklanką wody i odparowujemy 1/2 objętości. Dodajemy łyżkę koncentratu i 1/2 szkl białego wina. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy sos razem z bitkami i podajemy razem z tłuczonymi ziemniakami i marynowanymi burakami oraz koperkiem.

Szarlotka Babci Alicji
  • 3 szkl mąki
  • 200 g margaryny
  • ¾ szkl cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • 1 ½ kg jabłek (antonówka, albo szara reneta)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego do jabłek
  • cukier 
  • cynamon 
  • bułka tarta 
  • cukier puder 
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem  oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać cynamon. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Wyjąc ciasto, wyłożyć formę posypaną bułką tartą. Piec w 180°C, góra-dół, na tzw. złoty kolor – ok. 45-50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Więcej na ten temat