Pytanie na Śniadanie

PASZTETY I PASZTECIKI

Pasztety i paszteciki palce lizać. Karnawałowe wariacje Jurka Nogala.

PASZTET
  • Wątróbka cielęca 1 szt
  • Płucko cielęce 1 szt.
  • Serca cielęce 1 szt.
  • Podgardle wieprzowe 0,5 kg
  • Cebula 2 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Pieprz, sól, gałka, cynamon, oregano,
  • Oliwa truflowa 1 łyżeczka
  • śliwki  suszone 10 szt.
  • Masło klarowane
  • Wino czerwone  200 ml
  • Jajko 1 szt.
Fenkuła i cebulę pokrój na kawałki i przesmaż na maśle klarowanym, włóż do brytfanki. Mięso przesmaż na maśle klarowanym, dodaj  do cebuli i fenkuła. Wrzuć przyprawy. Gorącą patelnię po smażeniu mięsa i warzyw zalej odrobina wody, zeskrob cały smak i wlej do brytfanki. Piecz pod przykryciem w piekarniku w 160 stopniach około półtorej godziny. Śliwki suszone pokrój na kawałki i wrzuć do gotującego się wina, gdy wchłoną cały płyn  dodaj do upieczonego mięsa. Wyjmij przyprawy i zmiel wszystko dwukrotnie w maszynce, najpierw na grubych oczkach potem na drobnych. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, dopraw solą pieprzem, oregano i wymieszaj. Włóż do formy polej roztopionym masłem i piecz w 180 stopniach 40-60  minut

PASZTET Z WĄTRÓBEK DO SMAROWANIA
  • Masło
  • Cebula 1 szt.
  • Ziele, pieprz, sól, rozmaryn
  • Czosnek 1 ząbek
  • Gruszka konferencja ¼ szt.
  • Masło klarowane
  • Wątróbki gęsie 500 g
  • Brandy 2 łyżki
  • Chleb razowy lub bagietka
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż delikatnie na maśle, dodaj przyprawy, pokrojoną gruszkę i ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu chwilę. Na dużej patelni rozpuść na dużym ogniu łyżkę masła klarowanego, smaż wątróbki po 1 minucie z każdej strony, na koniec podlej brandy i podpal. Wątróbki przełóż do reszty składników i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po podpieczeniu, wyjmij rozmaryn, ziele i pieprz. Wszystko zblenduj dokładnie na gładką masę i dopraw. Włóż do miseczki zalej masłem tak aby przykryło wierzch pasztetu i wstaw do lodówki. Pyszny na grzankach z razowego chleba lub bagietce.

PASZTECIKI
Ciasto:
  • Jaja 3 szt. (3 żółtka)
  • Cukier 3 płaskie łyżki
  • mąka pszenna 500 g
  • masło 100 g
  • śmietana 18% 150 g
  • drożdże 1 saszetka
farsz:
  • olej
  • cebula 1 szt.
  • Kapusta kiszona 200 g
  • boczniaki lub inne grzyby 500 g
  • żołądki gęsie 4 szt.
  • wątróbki gęsie 2 szt.
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Żółtka ubij z cukrem, dodaj śmietanę, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrób ciasto, po kilku minutach dodaj masło i wyrabiaj dalej kilka minut. Odstaw do wyrośnięcia. Na oleju przesmaż cebulę i posiekaną odciśniętą kapustę. Na osobnej patelni przesmaż na odrobinie oleju drobno posiekane żołądki i grzyby. Dodaj do cebuli. Teraz przesmaż na odrobinie masła klarowanego wątróbki, po 2 minuty z każdej strony i dodaj do reszty. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach pół godziny pod przykryciem. Zmiel wszystko w maszynce o grubych oczkach. Po wyrośnięciu podziel ciasto na trzy części, każdą rozwałkuj i podziel na trójkąty. Na każdym trójkącie rozłóż pasztet i zwiń rogalik. Piecz około 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu polej masłem.
Więcej na ten temat