PASZTET
- Wątróbka cielęca 1 szt
- Płucko cielęce 1 szt.
- Serca cielęce 1 szt.
- Podgardle wieprzowe 0,5 kg
- Cebula 2 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Pieprz, sól, gałka, cynamon, oregano,
- Oliwa truflowa 1 łyżeczka
- śliwki suszone 10 szt.
- Masło klarowane
- Wino czerwone 200 ml
- Jajko 1 szt.
Fenkuła i cebulę pokrój na kawałki i przesmaż na maśle klarowanym, włóż do brytfanki. Mięso przesmaż na maśle klarowanym, dodaj do cebuli i fenkuła. Wrzuć przyprawy. Gorącą patelnię po smażeniu mięsa i warzyw zalej odrobina wody, zeskrob cały smak i wlej do brytfanki. Piecz pod przykryciem w piekarniku w 160 stopniach około półtorej godziny. Śliwki suszone pokrój na kawałki i wrzuć do gotującego się wina, gdy wchłoną cały płyn dodaj do upieczonego mięsa. Wyjmij przyprawy i zmiel wszystko dwukrotnie w maszynce, najpierw na grubych oczkach potem na drobnych. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, dopraw solą pieprzem, oregano i wymieszaj. Włóż do formy polej roztopionym masłem i piecz w 180 stopniach 40-60 minut
PASZTET Z WĄTRÓBEK DO SMAROWANIA
- Masło
- Cebula 1 szt.
- Ziele, pieprz, sól, rozmaryn
- Czosnek 1 ząbek
- Gruszka konferencja ¼ szt.
- Masło klarowane
- Wątróbki gęsie 500 g
- Brandy 2 łyżki
- Chleb razowy lub bagietka
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż delikatnie na maśle, dodaj przyprawy, pokrojoną gruszkę i ząbek czosnku. Smaż na małym ogniu chwilę. Na dużej patelni rozpuść na dużym ogniu łyżkę masła klarowanego, smaż wątróbki po 1 minucie z każdej strony, na koniec podlej brandy i podpal. Wątróbki przełóż do reszty składników i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po podpieczeniu, wyjmij rozmaryn, ziele i pieprz. Wszystko zblenduj dokładnie na gładką masę i dopraw. Włóż do miseczki zalej masłem tak aby przykryło wierzch pasztetu i wstaw do lodówki. Pyszny na grzankach z razowego chleba lub bagietce.
PASZTECIKI
Ciasto:
- Jaja 3 szt. (3 żółtka)
- Cukier 3 płaskie łyżki
- mąka pszenna 500 g
- masło 100 g
- śmietana 18% 150 g
- drożdże 1 saszetka
farsz:
- olej
- cebula 1 szt.
- Kapusta kiszona 200 g
- boczniaki lub inne grzyby 500 g
- żołądki gęsie 4 szt.
- wątróbki gęsie 2 szt.
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Żółtka ubij z cukrem, dodaj śmietanę, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrób ciasto, po kilku minutach dodaj masło i wyrabiaj dalej kilka minut. Odstaw do wyrośnięcia. Na oleju przesmaż cebulę i posiekaną odciśniętą kapustę. Na osobnej patelni przesmaż na odrobinie oleju drobno posiekane żołądki i grzyby. Dodaj do cebuli. Teraz przesmaż na odrobinie masła klarowanego wątróbki, po 2 minuty z każdej strony i dodaj do reszty. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw. Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach pół godziny pod przykryciem. Zmiel wszystko w maszynce o grubych oczkach. Po wyrośnięciu podziel ciasto na trzy części, każdą rozwałkuj i podziel na trójkąty. Na każdym trójkącie rozłóż pasztet i zwiń rogalik. Piecz około 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu polej masłem.