Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA GRUZIŃSKA - przekąski

Dziś od kuchni .. poznamy Gruzję. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna, wyrazista i przede wszystkim zdrowa. Dużo w niej warzyw, bardzo powszechny jest (kontrowersyjny ze względu na zapach)czosnek. A więcej o kuchni gruzińskiej opowiedzą nasi goście: Tamara Czarnocka i Lasha Khonelidze z restauracji Gruzja.

Pierożki Chinkali
Do przygotowania farszu chinkali:
  • 300 g wołowiny
  • 150 g wieprzowiny
  • 200 g posiekanej cebuli
  • 1 łyzki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona kolendra (nasiona) - 1/2 łyżeczki
Do przygotowania ciasta:
  • 1 szklanka wody
  • sól (szczypta)
  • 600 g mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie chinkali należy zacząć od ciasta. Najpierw mąkę mieszamy z solą i zagniatamy ciasto. Partiami dodajemy ciepłą wodę. Farsz jest stosunkowo prosty do wykonania: najpierw mielemy mięso a następnie łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na blacie kuchennym lub stole i szklanka wycinamy z niego koła. Na każde koło nakładamy porcję farszu a następnie zalepiamy sakiewki " na zakładkę" tworząc wokół coś na kształt kołnierza. Pierożki gotujemy około 20 minut w osolonym wrzątku.

Chaczapuri
  • 1 kg mąki przennej
  • 20 g drożdży
  • ok 3/4 - 1l woda, mleko, jogurt ( do wyboru)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • mąka do podsypania
Farsz:
  • 500 g mozzarelli
  • 250 g goudy
  • 250 g fety
  • 1 jajko
  • sól do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na 4 duże placki
Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z cukrem, dodaj pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrób sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsyp mąkę, jeżeli za twarde dolej trochę płynu. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przygotować farsz: sery pokrusz lub zetrzyj, wymieszaj z jajkiem. Jeśli trzeba, posól do smaku. Ciasto podziel na 4 kule. Uformuj 4 kule z farszu. Rozwałkuj kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku. W trakcie pracy podsyp stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleił. Utwórz kule z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkuj na placki. Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia

Przystawki Pgali
Phali z  buraków , szpinaku, kapusty, fasoli czerwonej
Phali - pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu.
Składniki do bazy:
  • Warzywa do wyboru: kapusta , buraki, fasola, szpinak, papryka, bakłażany - około500 g
Składniki sosu:
  • orzechy włoskie zmielone - 1/2-1 szkl ;
  • ocet winny (1 łyżka)
  • przyprawy ziołowe świeże : kolendra, nać pietruszki, 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy suszone : czerwony i czarny pieprz, suneli, 1/2 łyżeczki nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Ugotować , sparzyć lub upiec warzywa ( zależnie od rodzaju), rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. Przygotować sos: zmielone orzechy włoskiei zmiażdżony czosnek zmieszać z posiekaną zieleniną, dodać ocet, przyprawy, doprawić solą i wymieszać. Wymieszać sos ze zmielonymi lub zblendowanymi warzywami. Uformować w kulki, wałeczki, kopiec- według własnego pomysłu. Udekorować według własnego pomysłu. Schłodzić w lodówce

Roladki z bakłażana z pastą orzechową
  • 2 średnie, zwarte bakłażany
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej kolendry i pietruszki
  • po pół łyżeczki mielonej kolendry i czarnego pieprzu
  • kilka łyżek wody
  • kilka łyżek oliwy lub oleju
  • sól do smaku
  • pestki granatu do posypania
Więcej na ten temat