Cottage Pie, czyli zapiekanka wiejska po angielsku
Składniki:
- 2 białe cebule,
- 4 małe marchewki,
- 2 kawałki selera naciowego,
- 250 g groszku zielonego mrożonego,
- 500 ml czerwonego wina,
- świeży rozmaryn,
- świeży tymianek,
- 750 g mięsa wołowego mielonego,
- 500 g ziemniaków,
- 100 g masła,
- 100 g parmezanu,
- 250 ml mleka,
- sól, pieprz,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- olej do smażenia
Obierz warzywa i pokrój je w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju i dodaj mielone mięso. Podsmaż na brązowo mięso, dodaj zielony groszek, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego a całość zalej czerwonym winem. Gdy wino odparuje dodaj odrobinę pociętych ziół – rozmarynu i tymianku. Dopraw całość solą i pieprzem. Odstaw na bok. Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i przetrzyj na gładko przez praskę, dodaj do nich ciepłe mleko i masło. Wymieszaj energicznie i dopraw solą. Mięso przełóż do naczynia z grubym dnem i nałóż na górę puree z ziemniaków. Zetrzyj na wierch odrobinę parmezanu. Wstaw do pieca do zapieczenia przez około 10 – 15 minut.
Kugiel ziemniaczany jogurtem miętowym z cytryną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4-5 sporych cebul,
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki oleju,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- odrobina mięty,
- odrobina masła
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż je na sito i odsącz przez około 10 minut. Obierz cebule i połowę z nich zetrzyj na tarce, a drugą połowę posiekaj i zeszklij na oleju z solą. Połącz ziemniaki z surową i usmażoną cebulą, dodaj jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż w formę wysmarowaną masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około godzinę. Podawaj lekko ostudzone, pocięte w plastry z jogurtem zmieszanym z miętą i sokiem oraz skórką z cytryny.
Zapiekanka spod Pałacu
Składniki:
- 1 długa bagietka,
- 500 g pieczarek,
- 2 białe cebule,
- 250 g sera twardego,
- puszka pomidorów,
- 100 g brązowego cukru,
- sól, pieprz,
- 50 ml czerwonego octu winnego
Pieczarki przekrój na pół i potnij w drobne plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż cebulę na oleju, dodaj do niej pieczarki i podsmaż wszystko na złoto. Pomidory wrzuć do rondla, dodaj cukier i sól, gotuj na małym ogniu przez około 45 minut. Dodaj ocet winny i odrobinę pieprzu. Gotuj dalej i zmiel po 20 minutach na gładki ketchup. Zetrzyj ser. Przetnij bagietkę na pół i każdy z nich przepołów. Na każdą ze stron nałóż pieczarkowo-cebulowy farsz i zetrzyj sporo sera. Wstaw do piekarnika z górnym grillem. Gdy zapiekanki są przyrumienione posmaruj je ketchupem.