Pytanie na Śniadanie

DOMOWY STREET FOOD - gyros

Jurek Sobieniak zaprasza na domowy street food! Uliczne jedzenie jest szybkie i pyszne. Tak pyszne, że warto zrobić je w domu. Jurek Sobieniak w książce „Street food. Głód ulicy”, podaje sprawdzone kulinarne patenty na street food z całego świata: burgery, hot dogi, langosze, piady, burritos – a także pomysłowe dodatki podkręcające smak najprostszych potraw. To jedzenie, które kochamy wszyscy, nawet jeśli nie chcemy się do tego przyznać.

Piada krakowskim targiem
Placek 
  • 800 g mąki
  • 400 ml wody
  • 200 g smalcu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka sody (opcjonalnie)
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy zimny smalec i zagniatamy na jednolitą masę. Z gotowego ciasto formujemy walec o średnicy 7 cm. Dzielimy go na równe krążki. Każdy placek wałkujemy na grubość 3 milimetrów i smażymy z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni przez  ok. 40 s.

Nadzienie
  • 12 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • 3 liście sałaty masłowej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ogórek konserwowy (opcjonalnie)
Podgrzaną piadę zdejmujemy z patelni. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy plastry kiełbasy i obsmażamy 30 sekund. Piadę smarujemy majonezem, jajko kroimy w plasterki i kładziemy na majonezie. Posypujemy pieprzem, układamy liście sałaty, na to plasterki kiełbasy i, ewentualnie, plastry ogórka konserwowego. Składamy placek na pół.

Pita
  • 3 szklanki mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 300 ml wody
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
Rozczyn: drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i posypujemy z łyżką mąki. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty mąki zmieszanej z solą i wyrabiamy mikserem około 15 min. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godz., żeby ciasto porządnie wyrosło. Wyjmujemy ciasto i uderzamy nim o stolnicę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na 8 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą wałkujemy na placek o średnicy 15 cm i grubości 5 milimetrów. Odkładamy placki na oprószoną mąką stolnicę, przykrywamy ściereczką na 30–40 min. Piekarnik nagrzewamy do 230 ̊C z włożoną blacha. Umieszczamy na niej delikatnie placki ciasta. Pieczemy 10–12 min. Środek każdego placka powinien się delikatnie unieść, tak by po wstała „bańka”, która opadnie po wyjęciu pity z piekarnika i pozwoli na łatwe rozkrojenie ciasta.

Sos tzatziki
  • 2 zielone ogórki
  • 300 g jogurtu greckiego pełnotłustego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 łyżeczki świeżo mielonego
  • czarnego pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki świeżej lub suszonej
  • mięty (opcjonalnie)
Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki łyżką, pozostały miąższ ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki solimy, mieszamy i odstawiamy na sitku, żeby odciekł sok. Wygniatamy je, odstawiamy na 5 min i jeszcze dwa razy powtarzamy wygniatanie. Czosnek ucieramy na gładką masę z pieprzem, miętą  i dodajemy do masy jogurtowo-ogórkowej. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na parę minut, żeby smaki się połączyły.
Gyros
Mięso
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1⁄2 łyżeczki pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 biała cebula
Łopatkę bardzo mocno schładzamy – najlepiej na krótko wkładamy do zamrażalnika. Następnie rozkrawamy ją wzdłuż tak, by łatwiej było kroić bardzo cienkie plasterki, które następnie siekamy na drobne paseczki. Pokrojone mięso przerzucamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki, mieszając przez kilka minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Dodajemy do mięsa i mieszamy wszystko razem przez 3–4 minuty.Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy po garści mięsa, rozkładając je równomiernie po całej powierzchni. Smażymy 30–40 s., po czym mieszamy i znów pozostawiamy na 30–40 s. Tę samą operację powtarzamy jeszcze raz, a następnie przekładamy mięso do miseczki.

Sałatka
  • 1⁄4 główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • Sok z kapusty 250ml
  • 600 g gotowego gyrosa
  • 1 kubek gotowego sosu tzatziki
Szatkujemy białą kapustę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy, zasalamy, wygniatamy, przekładamy do słoika, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 2 dni. Możemy też cały proces przyspieszyć. Dajemy mniej soli – 2 szczypty, za to wygniatamy bardzo, bardzo mocno i długo – aż kapusta straci jędrność i puści sok. Dolewamy pół 1⁄2 szklanki soku z kiszonej kapusty i ponownie wygniatamy. Odcedzamy i gotowe.
 
4 chlebki pita
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka harissy
  • 1 szklanka rzadkiego przecieru pomidorowego (z kartonika) sól
  • cukier
  • 1 łyżka octu
Mieszamy składniki sosu. Podgrzewamy i przekrawamy pity. Nakładamy do środka sos, na to wkładamy 2 łyżki sałatki z kapusty, porcję mięsa, parę plasterków pomidora i ogórka i polewamy ostrym sosem pomidorowym. Po włożeniu wszystkich dodatków, zamykamy pitę, zaginając jeden z górnych brzegów do środka i przykrywając drugim, tak żeby cały farsz został przykryty.

Więcej na ten temat