Pytanie na Śniadanie

GULASZE Z CAŁEGO ŚWIATA

Jednogarnkowe potrawy palce lizać według Jurka Nogala

KLEFTIKO
  • Wołowina kark 0, 5 kg
  • Cytryna 2 szt.
  • Oliwa 100 ml
  • Cebula 2 szt.
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Pomidor 1 szt.
  • Tymianek Kilka gałązek
  • Oliwki 10 szt.
  • Feta 100 g
Wołowinę pokrój na grube kawałki i zamarynuj w oliwie i soku z dwóch cytryn. Po pół godziny mięso przesmaż na rumiano i przełóż do brytfanki. Cebulę i ziemniaki pokrój na grube kawałki i przesmaż na odrobinie oliwy. Dodaj do mięsa. Pomidora pokrój na kawałki i dodaj do reszty. Wszystko zalej marynatą, wrzuć gałązki tymianku, oliwki i pokruszoną fetę. Brytfankę przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra/dół). Po półtorej godziny zdejmij pokrywkę. Możesz też porcje kleftiko, zapakować w sakiewki z papieru do pieczenia i piec w sakiewkach.

STROGONOW
  • Cebula 3 szt.
  • Łopatka wołowa 0,5 kg
  • Pieczarki 10 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Olej
  • Czosnek 3 ząbki
  • Mąka 2 łyżki
  • Woda
  • Ziele, pieprz, listek, sól
  • Natka pietruszki
  • Ogórki kiszone
Cebulę pokrój w piórka, posól  i przesmaż na rumiano na oleju. Przełóż do garnka. Następnie mięso pokrój na cienkie paski i przesmaż na odrobinie oleju, na patelni po cebuli i dodaj do garnka. Paprykę pokrój w paski. Pieczarki  pokrój w paski i przesmaż na odrobinie oleju. Czosnek zmiażdż i wrzuć do garnka z przyprawami, nie sól. Wszystko podlej odrobina wody i duś na małym ogniu około godziny. Dodaj teraz paprykę i pieczarki. Mąkę wymieszaj w ¼ szklanki wody i dolej do garnka. Wszystko duś kolejną godzinę. Na koniec wymieszaj, spróbuj i posól, jeśli trzeba. Podaj z ogórkami kiszonymi, posypane natka pietruszki 

RATATUILLE
  • Oliwa 
  • Cukinia, 2 szt.
  • Bakłażan 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Papryka zielona 2 szt.
  • Czosnek  ½ główki
  • Pomidory 4 szt.
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
Cukinię i bakłażana pokrój na 1 cm plastry, osól i odłóż w misce. Po pół godziny odcedź i przesmaż osobno na oliwie. Cebule pokrój w półksiężyce i przesmaż na dużej patelni  na odrobinie oliwy z pokrojoną drobno papryką aż zmiękną,  dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę. Na wierzchu rozłóż pokrojone w plastry pomidory i polej pomidorami z puszki. Przykryj i duś kilka minut. Zdejmij pokrywkę i smaż na dużym ogniu aż płyn odparuje prawie całkowicie. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z natką pietruszki. Podziel uduszone pomidory na 3 części. W garnku na dnie rozłóż warstwę pomidorów, na nią połóż plasterki bakłażana i cukinii, przykryj kolejną warstwą pomidorów. Mają powstać 3 warstwy pomidorów i plasterków bakłażana z cukinią. Gotuj wszystko na małym ogniu kilka minut aż płyn odparuje.
Więcej na ten temat