KLEFTIKO
- Wołowina kark 0, 5 kg
- Cytryna 2 szt.
- Oliwa 100 ml
- Cebula 2 szt.
- Ziemniaki 4 szt.
- Pomidor 1 szt.
- Tymianek Kilka gałązek
- Oliwki 10 szt.
- Feta 100 g
Wołowinę pokrój na grube kawałki i zamarynuj w oliwie i soku z dwóch cytryn. Po pół godziny mięso przesmaż na rumiano i przełóż do brytfanki. Cebulę i ziemniaki pokrój na grube kawałki i przesmaż na odrobinie oliwy. Dodaj do mięsa. Pomidora pokrój na kawałki i dodaj do reszty. Wszystko zalej marynatą, wrzuć gałązki tymianku, oliwki i pokruszoną fetę. Brytfankę przykryj i wstaw na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra/dół). Po półtorej godziny zdejmij pokrywkę. Możesz też porcje kleftiko, zapakować w sakiewki z papieru do pieczenia i piec w sakiewkach.
STROGONOW
- Cebula 3 szt.
- Łopatka wołowa 0,5 kg
- Pieczarki 10 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Olej
- Czosnek 3 ząbki
- Mąka 2 łyżki
- Woda
- Ziele, pieprz, listek, sól
- Natka pietruszki
- Ogórki kiszone
Cebulę pokrój w piórka, posól i przesmaż na rumiano na oleju. Przełóż do garnka. Następnie mięso pokrój na cienkie paski i przesmaż na odrobinie oleju, na patelni po cebuli i dodaj do garnka. Paprykę pokrój w paski. Pieczarki pokrój w paski i przesmaż na odrobinie oleju. Czosnek zmiażdż i wrzuć do garnka z przyprawami, nie sól. Wszystko podlej odrobina wody i duś na małym ogniu około godziny. Dodaj teraz paprykę i pieczarki. Mąkę wymieszaj w ¼ szklanki wody i dolej do garnka. Wszystko duś kolejną godzinę. Na koniec wymieszaj, spróbuj i posól, jeśli trzeba. Podaj z ogórkami kiszonymi, posypane natka pietruszki
RATATUILLE
- Oliwa
- Cukinia, 2 szt.
- Bakłażan 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Papryka zielona 2 szt.
- Czosnek ½ główki
- Pomidory 4 szt.
- Pomidory w puszce 1 szt.
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
Cukinię i bakłażana pokrój na 1 cm plastry, osól i odłóż w misce. Po pół godziny odcedź i przesmaż osobno na oliwie. Cebule pokrój w półksiężyce i przesmaż na dużej patelni na odrobinie oliwy z pokrojoną drobno papryką aż zmiękną, dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę. Na wierzchu rozłóż pokrojone w plastry pomidory i polej pomidorami z puszki. Przykryj i duś kilka minut. Zdejmij pokrywkę i smaż na dużym ogniu aż płyn odparuje prawie całkowicie. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z natką pietruszki. Podziel uduszone pomidory na 3 części. W garnku na dnie rozłóż warstwę pomidorów, na nią połóż plasterki bakłażana i cukinii, przykryj kolejną warstwą pomidorów. Mają powstać 3 warstwy pomidorów i plasterków bakłażana z cukinią. Gotuj wszystko na małym ogniu kilka minut aż płyn odparuje.