Pytanie na Śniadanie

KOLOROWA MEKSYKAŃSKA KUCHNIA - burrito

Meksykańskie burrito na karnawał

Salsa Mexicana - Pico de gallo
Składniki:
  • pomidory
  • cebula czerwona
  • papryka jalapeno
  • kolendra
  • limonka
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Pomidory, cebulę oraz papryczkę jalapeno pokroić w drobną kostkę i  połączyć w jednym naczyniu. Dodać posiekaną kolendrę oraz sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Guacamole – mus z awokado
Składniki:
  • awokado Hass
  • cebula czerwona
  • papryka jalapeno
  • limonka
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz papryczkę jalapeno pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki przełożyć do miski, następnie ugnieść. Dodać pokrojoną cebulę, papryczkę jalapeno, posiekaną kolendrę oraz sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Meksykański sernik na zimno – lime pie
Składniki:
  • kruche herbatniki 250g
  • masło 100g
  • mleko skondensowane słodzone 400g (1 puszka)
  • jajka kurze 4 (żółtka)
  • sok z limonki 4 sztuki
  • otarta skórka z 2 limonek (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Ciastka kruszymy i łączymy z masłem, a następnie tak otrzymaną masą wykładamy dno formy do pieczenia(najlepiej płytkiej i okrągłej). Spód ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy w mikserze przez około jedną minutę, a następnie stopniowo dodajemy całą puszkę mleka i ubijamy razem przez 3 minuty. Dodajemy sok z limonek i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Masę wylewamy na ostudzone dno ciasta i pieczemy przez 15 minut. Ciasto dekorujemy otartą skórką z limonki.

Quesadilla z grzybami portobello
Składniki:
  • ser mozarella
  • grzyby portobello
  • oliwa
  • czosnek
  • kolendra
  • śmietana
  • Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski
Grzyby kroimy i lekko przyrumieniamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dodajemy cienkie plasterki czosnku (na 400g grzybów wystarczy jeden ząbek). Tortille podgrzewamy na grillu / lub patelni. Następnie wykładamy na nią ser i czekamy aż się lekko roztopi. Dodajemy grzyby i posiekaną kolendrę. Tortillę składamy na pół i grillujemy z dwóch stron tak, aby ser się całkiem roztopił. Quesadille podawać pokrojoną w trójkąty ze śmietaną lub inną salsą według uznania.
Więcej na ten temat