Salsa Mexicana - Pico de gallo
Składniki:
- pomidory
- cebula czerwona
- papryka jalapeno
- kolendra
- limonka
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Pomidory, cebulę oraz papryczkę jalapeno pokroić w drobną kostkę i połączyć w jednym naczyniu. Dodać posiekaną kolendrę oraz sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Guacamole – mus z awokado
Składniki:
- awokado Hass
- cebula czerwona
- papryka jalapeno
- limonka
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz papryczkę jalapeno pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki przełożyć do miski, następnie ugnieść. Dodać pokrojoną cebulę, papryczkę jalapeno, posiekaną kolendrę oraz sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Meksykański sernik na zimno – lime pie
Składniki:
- kruche herbatniki 250g
- masło 100g
- mleko skondensowane słodzone 400g (1 puszka)
- jajka kurze 4 (żółtka)
- sok z limonki 4 sztuki
- otarta skórka z 2 limonek (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Ciastka kruszymy i łączymy z masłem, a następnie tak otrzymaną masą wykładamy dno formy do pieczenia(najlepiej płytkiej i okrągłej). Spód ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy przez 10 minut. W tym czasie żółtka ubijamy w mikserze przez około jedną minutę, a następnie stopniowo dodajemy całą puszkę mleka i ubijamy razem przez 3 minuty. Dodajemy sok z limonek i ubijamy przez kolejne 3 minuty. Masę wylewamy na ostudzone dno ciasta i pieczemy przez 15 minut. Ciasto dekorujemy otartą skórką z limonki.
Quesadilla z grzybami portobello
Składniki:
- ser mozarella
- grzyby portobello
- oliwa
- czosnek
- kolendra
- śmietana
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski
Grzyby kroimy i lekko przyrumieniamy na patelni, doprawiając solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Dodajemy cienkie plasterki czosnku (na 400g grzybów wystarczy jeden ząbek). Tortille podgrzewamy na grillu / lub patelni. Następnie wykładamy na nią ser i czekamy aż się lekko roztopi. Dodajemy grzyby i posiekaną kolendrę. Tortillę składamy na pół i grillujemy z dwóch stron tak, aby ser się całkiem roztopił. Quesadille podawać pokrojoną w trójkąty ze śmietaną lub inną salsą według uznania.