Zapiekanka z kurczakiem i suszonymi pomidorami
- 300 g piersi z kurczaka
- 250 g makaronu rigatoni (rurki lub świderki)
- 250 g brokuł
- 1 żółta papryka
- 1 słoik pomidorów suszonych w oliwie
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka płynnej śmietanki lub mleka 3,2%
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 100 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz
- Świeża bazylia
Makaron lekko podgotuj w osolonej wodzie ok. 4 minuty. Osącz na sicie, przelej zimną wodą i polej oliwą spod pomidorów, aby się nie posklejał (2-3 łyżki wystarczą). W tej samej wodzie zblanszuj porwanego na różyczki brokuła. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a kurczaka w średnie kawałki i natrzyj go solą. Suszone pomidory potnij na połówki. Na patelni rozgrzej odrobię oliwy ze słoika, i wrzuć na nią kawałki mięsa. Gdy będą opieczone, dodaj pomidory. Smaż aż zmiękną, po czym wyłącz palnik i dopraw danie suszonym oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i listkami bazylii. W formie do zapiekania wymieszaj makaron z mięsem, papryką i brokułem. Polej śmietanką lub mlekiem, a wierzch posyp serem. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
Grecka zapiekanka z makaronem
- 250 g makaronu świderki
- 150 g sera feta
- 500 ml przecieru z pomidorów
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Listki świeżej mięty i tymianku (lub 10 g ziół prowansalskich)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki sosu worcester
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę, po czym przesmaż posiekaną cebulę, lekko ją posól, szybciej zmięknie. Dodaj pomidory i przecier. Dopraw ziołami, solą, pieprzem, sosem worcester i 1 łyżką cukru lub miodu. Duś 5 minut. Sos powinien być solidnie doprawiony. Suchy makaron wymieszaj z sosem, jeśli jest zbyt gęsty dolej 2/3 szklanki wody. Fetę pokrój w kostkę, połowę dodaj do makaronu, dodaj również połowę oliwek. Zapiekankę przełóż do formy, wierzch udekoruj serem, oliwkami i pomidorkami. Zapiekaj: najpierw pod przykryciem 20 minut, a później 15 minut bez przykrycia w 200 stopniach.
Muszle carbonara z orzechami
- 250 g makaronu muszle
- 1 szklanka śmietany 30%
- 3 żółtka
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g boczku w kawałku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Muszle ugotuj al dente, po czym przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę boczek, gdy będą szkliste dodaj do nich pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Przestudź. W misce wymieszaj żółtka ze śmietanką. Dopraw je solą i pieprzem, po czym dodaj boczek z cebulką i papryką. Dodaj 10-15 posiekanych listków świeżej bazylii. Wymieszaj i faszeruj muszle. Gotowe posyp parmezanem. Orzechy upraż na patelni po czym przesyp na ścierkę. Zakryj je materiałem i pocieraj, aż zetrzesz skórkę. Pokrój je w kawałki i posyp muszle. Zapiekaj 30 minut w 180 stopniach.