Pytanie na Śniadanie

KUCHNIE ŚWIATA - PROSTY OBIAD - SKŁADANIE BURGERA

Pyszna kuchnia Jakuba Steuermarka.

Bliskowschodnie kofty jagnięce z miętą
Składniki:
  • 600 g mielonej łopatki jagnięcej,
  • 2 łyżki świeżej pociętej mięty,
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry,
  • sól i pieprz, olej
  • 1 jajko,
  • 200 g kuskusu,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • odrobina octu ryżowego,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 cytryna
Mięso wymieszaj z przyprawami, solą, pieprzem i jajkiem. Całość zagnieć i wymieszaj porządnie a następnie dodaj 50 ml zimnej wody i uformuj w dłoni. Zmocz patyczki do koft tak aby podczas smażenia się nie przypaliły. Nałóż mięso na kofty i nasmaruj olejem. Kuskus zalej wrzącą wodą i pozostaw do zmiękczenia gdy będziesz smażył kofty. Smaż je na grillowej patelni aby nadać im charakterystyczny lekko grillowy smak. Gdy kofty się smażą a kuskus namacza, potnij pomidorki, ogórka i cebulę, dopraw solą, pieprzem i odrobiną octu. Gdy kuskus jest gotowy przestudź go, dodaj warzywa i wymieszaj. Na wierzchu ułóż kofty. Podawaj z jogurtem połączonym z sokiem i skórką z jednej cytryny.

Klasyczne amerykańskie burgery z piklami i marmoladą z cebuli
Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 1 saszetka drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczki soli
Na marmoladę z cebuli:
  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 50 g cukru,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • odrobina oleju
  • 100g musztardy,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 10 plastrów sera Cheddar,
  • sól i pieprz
Roztop masło w mleku. Wymieszaj wszystkie suche składniki i połącz z mlekiem i masłem. Zagnieć ciasto i daj mu urosnąć przez 30 minut. Zagnieć ponownie i uformuj 10 bułeczek. Rozłóż je na papierze do pieczenia i daj im wyrosnąć przez kolejne 30 minut. Piecz w piecu nagrzanym na 180 stopni przez około 12 – 15 minut. W międzyczasie potnij cebulę w piórka i podsmaż ją delikatnie na oleju. Duś aż cebula puści całą wodę, dodaj cukier i karmelizuj cebulę. Dodaj ocet balsamiczny i odstaw do wystygnięcia. Pokrój ogórki i pozostaw je w zalewie, dodaj do niej odrobinę cukru. Wymieszaj mięso z sosem Worcestershire i dopraw ziołami. Uformuj 150 g kulki i spłaszcz je. Mięso smaż na grillu lub mocno rozgrzanej patelni, posól tuż przez smażeniem. Serwuj na naszej bułce z marmoladą z cebuli, ogórkiem i serem Cheddar. Możesz go lekko stopić kładąc plaster na mięsie pod koniec smażenia.

Hiszpańskie pulpety w pomidorowym sosie z liściem laurowym
Składniki:
  • 400 g mielonej wieprzowej szynki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 100 g bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki hiszpańskiej,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka liści bazylii,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru
Mielone mięso połącz z pociętą drobno kiełbasą chorizo, wędzonym boczkiem, bułką tartą, jajkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj i uklep. Formuj małe kulki i smaż krótko na oliwie z oliwek. Następnie zalej pulpety pomidorową passatą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę cukru i pociętą drobno bazylię. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość przez 10 minut. Podawaj z dobrej jakości chlebem.
Więcej na ten temat