Rissole po włosku
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1/2 doniczki oregano
- 100 g rukoli
- 100 g parmezanu
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Pomidory pozbawiamy gniazd i kroimy w kostkę, doprawiamy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy oliwę. Mięso wyrabiamy, dzielimy na 4 porcje i robimy kulki. Każdą kulkę wkładamy w dwa kawałki papieru pergaminowego i dociskamy równomiernie garnkiem, aby powstał cienki placek. Gotowy placek smażymy po 3 min z każdej stronie. Na gotowy placek wykładamy pomidory, rukolę i posypujemy parmezanem.
Pasta paprykowa
- 1 słoik papryki bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula cukrowa
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- Ocet winny
- Cukier
Cebulę siekamy razem z czosnkiem i szklimy na patelni 2-3 min. Dodajemy koncentrat i smażymy kolejne 2 min. Dodajemy posiekaną paprykę i dusimy kolejne 3-4 min. Całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Odstawiamy na 20 min.
Plejskavica
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 300 g mielonej łopatki wołowej
- 1 czerwona cebula
- 1/2 doniczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 200 g sera żółtego gouda
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 - 4 ziemniaki irga lub irys
Ziemniaki gotujemy i cedzimy. Mieszamy z oliwą i zapiekamy w 200 stopniach do zrumienienia. Mięso wyrabiamy z tartym serem, słodką papryką, doprawiamy posiekanym czosnkiem, chilli , solą i pieprzem. Dzielimy na 4 porcje i robimy kulki. Każdą kulkę wkładamy w dwa kawałki papieru pergaminowego i dociskamy garnkiem, aby powstał cienki placek. Gotowy placek smażymy po 3 min. z każdej strony. Gotowy placek podajemy z pieczonymi ziemniakami i pastą paprykową.