Pytanie na Śniadanie

MIĘSO MIELONE NA RÓŻNE SPOSOBY - PASTA PAPRYKOWA

Rissole po włosku, plejskavica,czyli mięso mielone inaczej.

Rissole po włosku
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 doniczki oregano
  • 100 g rukoli 
  • 100 g parmezanu 
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
Pomidory pozbawiamy gniazd i kroimy w kostkę, doprawiamy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy oliwę. Mięso wyrabiamy, dzielimy na 4 porcje i robimy kulki. Każdą kulkę wkładamy w dwa kawałki papieru pergaminowego i dociskamy równomiernie garnkiem, aby powstał cienki placek. Gotowy placek smażymy po 3 min z każdej stronie. Na gotowy placek wykładamy pomidory, rukolę i posypujemy parmezanem.

Pasta paprykowa
  • 1 słoik papryki bez skóry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Ocet winny
  • Cukier
Cebulę siekamy razem z  czosnkiem i szklimy na patelni 2-3 min. Dodajemy koncentrat i smażymy kolejne 2 min. Dodajemy posiekaną paprykę i dusimy kolejne 3-4 min. Całość miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Odstawiamy na 20 min.

Plejskavica
  • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g mielonej łopatki wołowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 doniczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 200 g sera żółtego gouda 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 - 4 ziemniaki irga lub irys
Ziemniaki gotujemy i cedzimy. Mieszamy z oliwą i zapiekamy w 200 stopniach do zrumienienia. Mięso wyrabiamy z tartym serem, słodką papryką, doprawiamy posiekanym czosnkiem, chilli , solą i pieprzem. Dzielimy na 4 porcje i robimy kulki. Każdą kulkę wkładamy w dwa kawałki papieru pergaminowego i dociskamy garnkiem, aby powstał cienki placek. Gotowy placek smażymy po 3 min. z każdej strony. Gotowy placek podajemy z pieczonymi ziemniakami i pastą paprykową.
Więcej na ten temat