Pytanie na Śniadanie

SŁODKIE PRZEPISY NA ŚWIETO TRZECH KRÓLI cz. 2

3 przepisy na Święto Trzech Króli – tradycja połączona z nowoczesnością.

CYNAMONOWO - SEROWE GWIAZDY NA DROŻDŻACH 
500 g - mąka pszenna 
4 szt. - jaja (2 całe i 2 żółtka)
 60 g - cukier 
160 ml - mleko 
80 g - masło 
5 g - drożdże suszone 

Do środka: 
200 g - twaróg półtłusty 
5 g – cynamon 
3 łyżki – miód 

 Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Rozwałkuj na cienki placek i rozsmaruj twaróg wymieszany z cynamonem i miodem. Zwiń w roladę, spłaszcz ją lekko i potnij na kawałki grubości 2 cm tak jak kopytka. Poukładaj w formie gwiazd na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj pozostałym białkiem i piecz około 15 minut w 180 stopniach. 


 KULKI Z MARCHWI Z MIGDAŁAMI
 100 g - marchew 
100 g - mąka plus 15 g na dodanie 
1 łyżka - cukier 
1 łyżka - miód 
1 łyżeczka - pieprz 
1 płaska łyżeczka - drożdże instant 
100 g – migdały bez skórki 

Zetrzyj marchew (nie odciskaj soku), połącz z resztą składników i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem. Dodaj 15 g mąki i wymieszaj z ciastem. Podziel ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, uformuj zgrabna kulkę, włóż do środka migdał, zamknij, obtocz w mące. Odstaw do wyrośnięcia na pół godz. w ciepłe miejsce. Piecz w 180 stopniach 10 minut, potem 15 minut w 160 stopniach.
JABŁKA W CIEŚCIE 
Ciasto: 
250 g - mąka pszenna 
1 łyżka - cukier 
1 łyżeczka - sól 
¼ kostki - drożdże 
 1 szt. - jajo 
130 ml - mleko 

Farsz: 
6 szt. - jabłka 
Szczypta - cynamon 
Trochę – bakalie 

 Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, zagnieć elastyczne ciasto i odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy wyrośnie wyrabiaj przez chwilę i podziel na 6 części, z których uformuj kule. Połóż je na blacie niech trochę podrosną. Jabłka porządnie umyj i wydrąż gniazda nasienne, nie rozkrajając jabłka. Kulkę ciasta rozwałkuj, na środku postaw jabłko, do otworu w środku nasyp bakalii i odrobinę cynamonu. Zawiń ciasto wokół jabłka i złącz na górze, jeśli jest to możliwe wciśnij górną część ciasta w wydrążony otwór. Piecz w 180 stopniach około 20 minut. 


 RACUCHY Z MAKIEM 

 Ciasto: 
340 g - mąki pszennej typ 480 
160 ml - mleko 
1 szt. - Jaja 
40 g - masło 
3 łyżki - cukier 
1 łyżeczka - sól 
1/3 kostki - drożdże
 1 łyżka - wódka 
1,5 L - olej

 Farsz: 
100 g - mak 
50 g - rodzynki 
50 g – miód 

 Podgrzej mleko, jak będzie gorące wlej do 200 g mąki, dokładnie wymieszaj. Resztę maki wymieszaj z solą, drożdże rozmieszaj z cukrem, rozpuść masło. Gdy mąka z mlekiem przestygnie dodaj pozostałe składniki oraz wódkę i jajko, wyrób elastyczne jednolite ciasto. Potrwa to około 8 minut. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj odrobinę mąki. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. Ugotuj mak i odsącz, zmiel dwa razy dodaj miód i rodzynki. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę i podziel na 5 kulek. Każdą spłaszcz, na środek placka nałóż łyżkę maku i zamknij brzegi, tak by powstał pączek, spłaszcz go lekko. Gotowe pączki odstaw przykryte do wyrośnięcia. Możesz też z rozwałkowanego ciasta powycinać kółka. Na środek jednego nałóż trochę maku, przykryj drugim kółkiem i złącz brzegi tak jak w pierogach. W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Ostrożnie włóż jednego pączka i smaż z każdej strony około 4 minut. Gdy olej będzie za gorący zmniejsz ogień i poczekaj aż olej lekko przestygnie.
Więcej na ten temat