CYNAMONOWO - SEROWE GWIAZDY NA DROŻDŻACH
500 g - mąka pszenna
4 szt. - jaja (2 całe i 2 żółtka)
60 g - cukier
160 ml - mleko
80 g - masło
5 g - drożdże suszone
Do środka:
200 g - twaróg półtłusty
5 g – cynamon
3 łyżki – miód
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut.
Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
Rozwałkuj na cienki placek i rozsmaruj twaróg wymieszany z cynamonem i miodem. Zwiń w roladę, spłaszcz ją lekko i potnij na kawałki grubości 2 cm tak jak kopytka. Poukładaj w formie gwiazd na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj pozostałym białkiem i piecz około 15 minut w 180 stopniach.
KULKI Z MARCHWI Z MIGDAŁAMI
100 g - marchew
100 g - mąka plus 15 g na dodanie
1 łyżka - cukier
1 łyżka - miód
1 łyżeczka - pieprz
1 płaska łyżeczka - drożdże instant
100 g – migdały bez skórki
Zetrzyj marchew (nie odciskaj soku), połącz z resztą składników i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Dodaj 15 g mąki i wymieszaj z ciastem. Podziel ciasto na kawałki wielkości orzecha włoskiego, uformuj zgrabna kulkę, włóż do środka migdał, zamknij, obtocz w mące. Odstaw do wyrośnięcia na pół godz. w ciepłe miejsce. Piecz w 180 stopniach 10 minut, potem 15 minut w 160 stopniach.