TYPOWY OBIAD ZAKONNIKÓW - grochówka

Do kulinarnego świata wprowadzała go mama, pracował jako kelner i kucharz aż w końcu wstąpił do zakonu. Teraz urządza imprezy dla współbraci, a w USA przygotował obiad dla 10 tysięcy pielgrzymów - ks. Paweł Krężołek.

ZAKONNA GROCHÓWKA
  • 70 dkg wędzonych żeberek
  • 30 dkg boczku
  • 30 dkg swojskiej kiełbasy
  • 2 szklanki grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • seler
  • 1 pietruszka 
  • 5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól i pieprz
Żeberka wędzone poporcjować, zalać zimną wodą i zagotować. Następnie wylać pierwszy wywar, wypłukać żeberka i na nowo zalać wodą (ok. 2,5 l). Gotować ok. 20 min. Następnie dodać groch, (uprzednio namoczyć na ok. 2 godziny), a także warzywa pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotować na lekkim ogniu. W tym czasie ugotować ziemniaki, a do całości można dodać także trochę wody z ziemniaków. Dodatkowo na patelni podsmażamy boczek, który wrzucamy do całości, a następnie kiełbasę. Gotować wszystko do miękkości. Na końcu wrzucić ziemniaki, czosnek i doprawić do smaku.

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI
  • 1 kapusta włoska
  • kasza gryczana (2 woreczki)
  • 500 ml bulionu
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • grzyby suszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
sos:
  • grzyby
  • 250 ml wody z namoczonych grzybów
  • 70 ml kremówki
  • 2 łyżki masła
Namoczyć suszone grzyby. Po ok. 2 godzinach ugotować. Sparzyć kapustę włoską. Kaszę gryczaną gotować na bulionie, dolewając go stopniowo. Na maśle zeszklić cebulę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić  i zwinąć w liście kapusty. Następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi układamy gotowe gołąbki, zalewamy szklanką bulionu i gotujemy na parze ok. 30 min. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj wodę z grzybami, dodaj kremówkę i dopraw przyprawami wg uznania. By uzyskać odpowiednią gęstość sosu, dodaj masło.

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 0.5 l mleka
  • 8 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 20 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 dkg śliwek
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 min. Do drugiej miski przesiać 50 dkg mąki, dodać: 1 całe jajko, 3 żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, pół kostki roztopionego masła i zaczyn. Następnie dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kruszonka: do miski dodajemy pół kostki masła, szklankę cukru i szklankę mąki. Zagniatamy. Wyrośnięte ciasto uformować na blasze wysmarowanej masłem. Śliwki przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Na wierzch posypać kruszonką. Piec 45 min. w piekarniku o temperaturze 180 st.