ZAKONNA GROCHÓWKA
- 70 dkg wędzonych żeberek
- 30 dkg boczku
- 30 dkg swojskiej kiełbasy
- 2 szklanki grochu łuskanego
- 2 marchewki
- seler
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sól i pieprz
Żeberka wędzone poporcjować, zalać zimną wodą i zagotować. Następnie wylać pierwszy wywar, wypłukać żeberka i na nowo zalać wodą (ok. 2,5 l). Gotować ok. 20 min. Następnie dodać groch, (uprzednio namoczyć na ok. 2 godziny), a także warzywa pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Gotować na lekkim ogniu. W tym czasie ugotować ziemniaki, a do całości można dodać także trochę wody z ziemniaków. Dodatkowo na patelni podsmażamy boczek, który wrzucamy do całości, a następnie kiełbasę. Gotować wszystko do miękkości. Na końcu wrzucić ziemniaki, czosnek i doprawić do smaku.
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI
- 1 kapusta włoska
- kasza gryczana (2 woreczki)
- 500 ml bulionu
- 30 dkg boczku wędzonego
- grzyby suszone
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
sos:
- grzyby
- 250 ml wody z namoczonych grzybów
- 70 ml kremówki
- 2 łyżki masła
Namoczyć suszone grzyby. Po ok. 2 godzinach ugotować. Sparzyć kapustę włoską. Kaszę gryczaną gotować na bulionie, dolewając go stopniowo. Na maśle zeszklić cebulę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystkie składniki wymieszać razem, przyprawić i zwinąć w liście kapusty. Następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi układamy gotowe gołąbki, zalewamy szklanką bulionu i gotujemy na parze ok. 30 min. W tym czasie przygotuj sos. Zagotuj wodę z grzybami, dodaj kremówkę i dopraw przyprawami wg uznania. By uzyskać odpowiednią gęstość sosu, dodaj masło.
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
- 60 dkg mąki pszennej
- 0.5 l mleka
- 8 dkg drożdży
- 4 jajka
- 20 dkg masła
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 50 dkg śliwek
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 min. Do drugiej miski przesiać 50 dkg mąki, dodać: 1 całe jajko, 3 żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, pół kostki roztopionego masła i zaczyn. Następnie dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kruszonka: do miski dodajemy pół kostki masła, szklankę cukru i szklankę mąki. Zagniatamy. Wyrośnięte ciasto uformować na blasze wysmarowanej masłem. Śliwki przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry. Na wierzch posypać kruszonką. Piec 45 min. w piekarniku o temperaturze 180 st.