Klasyczna lasagneSos boloński:
500 g mielonej wołowiny
4 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki oliwy
Op. Przyprawy do pizzy
2 puszki pomidorów
100 g gęstej pasty z pomidorów
3 łyżki sosu worcester
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
1 1/2 szklanki mleka
40 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Dodatkowo:
500 g makaronu lasagne
Świeża bazylia
150 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią warzywa, posól i smaż aż będą złote. Po chwili dodaj do nich pastę pomidorową. Przesmaż aż sos zacznie pachnieć i dorzuć mięso. Gdy będzie złote wlej pomidory z sokiem, sos worcester, przyprawę do pizzy, szklankę wody, cukier i pieprz. Duś 20 minut, po czym dopraw solą.
W tym czasie przygotuj sos beszamelowy: na patelni, na wolnym ogniu, stop masło. Dosyp do niego mąkę i mieszaj, aby nie pojawiły się grudki. Gdy mąka będzie skwierczeć dolewaj mleko, za każdym razem odrobinę, i mieszaj energicznie, aby nie postały grudki. Najlepiej co chwilę zestawiaj sos z gazu, aby dokładnie rozmieszać grudki. Dopraw sos gałką, solą i dużą ilością pieprzu. Odstaw.
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu - niektórych nie trzeba gotować. Na dnie wysmarowanej masłem lub oliwą formy ułóż warstwę makaronu, polej sosem bolońskim i beszamelem po czym posyp częścią sera. Czynność powtórz. Wierzch zapiekanki również posyp serem.
Piecz w 180 stopniach 60 minut. Przez 30 pod folią aluminiową, później zdejmij i zapiekaj skórkę.
Lasagne trzy sery ze szpinakiem
Sos śmietanowy:
3 jajka
400 ml śmietany
30%
100 g tartego parmezanu (lub ulubionego sera)
150 g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
500g makaronu do lasagne
100 g tartej mozzarelli
3-4 marynowane zielonych papryczki halapenio
500 g (2 op.) świeżego szpinaku lub duże opakowanie (750g) mrożonego szpinaku w listkach
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
Przygotowanie:
Szpinak rozmróź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż posiekany czosnek i szpinak (świeży lub mrożony). Smaż je aż szpinak zredukuje swoją objętość lub woda z zamrożonego w całości odparuje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Śmietankę zmiksuj z jajkami i dodaj resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy.
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Niektórych rodzajów nie trzeba gotować. Papryczki pokrój w cienkie plasterki (są dość ostre, ciekawie wzbogacają smak, jeśli zapiekankę będą jadły dzieci lepiej je pominąć). Na dnie podłużnej formy do keksu ułóż warstwę makaronu, część szpinaku, kilka kawałków papryczki i polej sosem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch posyp serem, udekoruj papryczkami i zapiekaj godzinę w temp. 180 stopni, przez 30 minut piecz zapiekankę pod folią.