Pytanie na Śniadanie

Lasagne W WERSJI KLASYCZNEJ I NA SŁODKO

Lazania w wersji klasycznej i na słodko

Klasyczna lasagne
Sos boloński: 500 g mielonej wołowiny 
4 ząbki czosnku 
2 cebule 
4 łyżki oliwy
 Op. Przyprawy do pizzy 
2 puszki pomidorów 
100 g gęstej pasty z pomidorów
 3 łyżki sosu worcester 
2 łyżki cukru sól, pieprz 

 Sos beszamelowy: 
1 1/2 szklanki mleka 
40 g masła 
50 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
Sól, pieprz 
Dodatkowo: 500 g makaronu lasagne 
Świeża bazylia 
150 g tartej mozzarelli 

Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią warzywa, posól i smaż aż będą złote. Po chwili dodaj do nich pastę pomidorową. Przesmaż aż sos zacznie pachnieć i dorzuć mięso. Gdy będzie złote wlej pomidory z sokiem, sos worcester, przyprawę do pizzy, szklankę wody, cukier i pieprz. Duś 20 minut, po czym dopraw solą. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy: na patelni, na wolnym ogniu, stop masło. Dosyp do niego mąkę i mieszaj, aby nie pojawiły się grudki. Gdy mąka będzie skwierczeć dolewaj mleko, za każdym razem odrobinę, i mieszaj energicznie, aby nie postały grudki. Najlepiej co chwilę zestawiaj sos z gazu, aby dokładnie rozmieszać grudki. Dopraw sos gałką, solą i dużą ilością pieprzu. Odstaw. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu - niektórych nie trzeba gotować. Na dnie wysmarowanej masłem lub oliwą formy ułóż warstwę makaronu, polej sosem bolońskim i beszamelem po czym posyp częścią sera. Czynność powtórz. Wierzch zapiekanki również posyp serem. Piecz w 180 stopniach 60 minut. Przez 30 pod folią aluminiową, później zdejmij i zapiekaj skórkę.

 Lasagne trzy sery ze szpinakiem 
 Sos śmietanowy: 
3 jajka
400 ml śmietany 
30% 100 g tartego parmezanu (lub ulubionego sera) 
150 g sera gorgonzola 
2 ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Sól, pieprz
 500g makaronu do lasagne 
100 g tartej mozzarelli 
3-4 marynowane zielonych papryczki halapenio 
500 g (2 op.) świeżego szpinaku lub duże opakowanie (750g) mrożonego szpinaku w listkach 
3 łyżki oliwy 
3 ząbki czosnku 
świeża bazylia 

 Przygotowanie: Szpinak rozmróź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż posiekany czosnek i szpinak (świeży lub mrożony). Smaż je aż szpinak zredukuje swoją objętość lub woda z zamrożonego w całości odparuje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw. Śmietankę zmiksuj z jajkami i dodaj resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Niektórych rodzajów nie trzeba gotować. Papryczki pokrój w cienkie plasterki (są dość ostre, ciekawie wzbogacają smak, jeśli zapiekankę będą jadły dzieci lepiej je pominąć). Na dnie podłużnej formy do keksu ułóż warstwę makaronu, część szpinaku, kilka kawałków papryczki i polej sosem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Wierzch posyp serem, udekoruj papryczkami i zapiekaj godzinę w temp. 180 stopni, przez 30 minut piecz zapiekankę pod folią.
Słodka lasagne z mascarpone

8 płatów makaronu lasagne 
100 g rodzynek 
100 ml amaretto (lub aromat migdałowy) 
100 g płatków migdałów 
100 g cukru 
400 ml śmietanki 30% 
3 jajka
 250 g mascarpone 
Przyprawa do sernika (z wanilią i kardamonem) 
Do dekoracji: świeże maliny i mięta 

 Przygotowanie: Rodzynki namocz w ciepłym alkoholu (lub wodzie z aromatem). Zmiksuj jajka, śmietankę, przyprawę, cukier (łyżkę odłóż) i mascarpone. Dodaj rodzynki i połowę migdałów. Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na dnie 2 surowe płaty makaronu do lasagne i polej masą. Powtórz czynność 4 razy, wierz zapiekanki posyp migdałami i cukrem. Piecz godzinę w 180 stopniach. Przez 30 minut piecz zapiekankę w folii. W sezonie zamiast bakalii możesz użyć 400 g truskawek lub malin.

Więcej na ten temat