Pytanie na Śniadanie

SŁODKA KUCHNIA KRZYSZTOFA ILNICKIEGO - biszkopt

Słodka kuchnia Krzysztofa Ilnickiego – tort sylwestrowy

Mini Tort Czekoladowy
Biszkopt pomarańczowy
  • 170g białka
  • 150g cukru kryształu
  • 80g żółtka
  • 60g masła
  • 70g mąki pszennej typ 450
  • 120g mąki migdałowej
  • skórka z 2 pomarańczy
Ubić białko z cukrem do sztywności. Wlać płynne żółtko i dodać skórkę. Wymieszać. Dodać rozpuszczone, ciepłe masło. Połączyć. Dodać suche składniki. Piec w 180C do złotego koloru. Wyciąć dyski z biszkoptu. Nasączyć je.

Krem czekoladowy
  • 200g śmietanki 36% (1)
  • 40g mleka 3,2%
  • 340g czekolady Callebaut 811nv
  • 120g czekolady Callebaut 823nv
  • 3,5g żelatyny w listkach
  • 400g śmietanki 36% (2)     
Zagotować śmietankę (1) i mleko. Zalać obie czekolady. Połączyć. Dodać namoczoną żelatynę. Gdy krem ostygnie do 35C, dodać ubitą śmietankę (2). Schłodzić krem w lodówce. Przełożyć biszkopty kremem warstwami wewnątrz metalowego rantu. Schłodzić. Wyciągnąć torciki z rantów. Owinąć torciki czekoladą. Resztę kremu wyszprycować z worka cukierniczego na torcik obracający się na adapterze. Udekorować finalnie jadalnym złotem.

Syrop
  • 150g wody
  • 150g cukru
  • 100g ciemnego rumu
Zagotować wodę z cukrem. Gdy ostygnie do ok. 40C, dodać alkohol.

Dekoracja czekoladowa
  • 300g czekolady Callebaut 811nv
Rozpuścić czekoladę. Przesmarować wstążkę z folii. Owinąć wokół schłodzonego torciku.
Więcej na ten temat