Rolada serowa z orzechami włoskimi
- 400g sera żółtego
- 100g orzechów włoskich
- 100g żurawiny suszonej
- Szczypta tymianku
- Sól, pieprz
- 2 łyzki oliwy
- Papier pergaminowy
Ser ucieramy na tarce, mieszamy z tymiankiem i rozsypujemy na papierze pergaminowym. Orzechy wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 min aby się uprażyły Gorące orzechy przesypujemy do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek. Papier z serem wkładamy do piekarnika na 20 min w tem 120-130 st tak aby się roztopił, następnie wyjmujemy i posypujemy przesiekanymi orzechami i żurawiną całość zwijamy jak roladę pamiętając aby przy każdym zawinięciu lekko docisnąć masę serową. Gotową roladę wkładamy do lodówki aby się ściągnęła.
Śledź inaczej
- 1 filet ze śledzia w oleju
- 200g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 bagietka
- 5 jajek
- 50g parmezanu
Jajka gotujemy wrzucając na wrzątek 5 min. Parmezan trzemy na drobnych oczkach. Jajka obieramy i ucieramy z parmezanem
Tatar z piklowaną cebulą
- 500g udźca wołowego dolnej zrazowej
- 1/2 pęczku kolendry
- 1 strączek chili
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 cytryna
- 1 op pumperniklu
Udziec czyścimy z błon i siekamy tak aby można było go formować nożem w dowolny kształt, mieszamy z posiekaną kolendrą, sosem sojowym i chili, dodajemy 30ml wody gazowanej i 30 ml oleju całość wyrabiamy i odstawiamy na 30 min.
Piklowana cebula
- 2 czerwone cebule
- 50g cukru
- 20g cukru brązowego
- 100 ml octu ryżowego
- 3 goździki
- Szczypta pieprzu
Cebulę siekamy w pióra następnie zasypujemy cukrem białym i wygniatamy tak aby pościła sok. Gotową cebulę przelewamy zimną wodą, odcedzamy i dodajemy przyprawy, cukier brązowy. Ponownie wygniatamy i zalewamy octem, odstawiamy na 20 min. Gotowy tatar podajemy na grzance z piklowaną cebulą.