Zawijańce z kapustą wigilijną
Składniki:
- 500 g wigilijnej kapusty,
- 2 kawałki chłodzonego ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- 100 g masła
Rozwiń płat chłodzonego ciasta francuskiego i posmaruj go miękkim masłem. Następnie rozłóż równomiernie wigilijną kapustę z grzybami. Całość zroluj i pokrój w grube, 2 cm pasy. Powtórz zabieg z drugim ciastem i resztą kapusty. Zwinięte rolki rozłóż na blasze z papierem do pieczenia i posmaruj z góry roztrzepanym jajkiem. Wstaw do pieca rozgrzanego na 200 stopni. Piecz aż ciasto będzie rumiane i chrupiące - około 10-12 minut.
Zupa rybna po galarecie z karpia
Składniki:
- 500 g galarety z karpia,
- pęczek świeżego tymianku,
- garść płatków z migdałów,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 50 g masła,
- sól, pieprz
Wstaw rondel na ogień i wrzuć do niego galaretę z karpia, podgrzewaj aż galareta będzie płynna, dodaj śmietankę. Potnij drobno tymianek. Podpraż płatki migdałów na suchej patelni. Zaciągnij zupę wrzucając zimne masło. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą ze świeżymi ziołami i płatkami z migdałów.
Deser mleczny z ciast wielu
Składniki:
- 200 g makowca,
- 200 g sernika,
- 200 g piernika,
- 6 żółtek,
- 500 ml śmietanki 36%,
- 100 g rodzynek,
- 50 ml rumu,
- 100 g cukru brązowego,
- cynamon mielony,
- kostka masła
Potnij resztki ciast w podobnej wielkości kawałki i posmaruj je masłem. Brytfankę wysmaruj masłem i rozłóż kawałki ciasta równomiernie. Wymieszaj żółtka ze śmietaną, rumem, cukrem i cynamonem. Zalej ciasta i posyp rodzynkami. Deser piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 15 - 20 minut aż całość się zetnie. Przestudź i podawaj ciepłe.