Pytanie na Śniadanie

NIE WYRZUCAJ SKÓREK PO CYTRUSACH

Nie wyrzucaj skórek od mandarynek, cytryn i pomarańczy, mogą ci się przydać w czasie przeziębienia i niestrawności. Zazwyczaj po obraniu owoców cytrusowych skórki lądują w koszu. To błąd! Skórki z mandarynki pomogą złagodzić kaszel, z pomarańczy przydadzą się w problemach trawiennych, z cytryny wzmocnią naszą odporność! Jak przyrządzić zdrowe syropy i nalewki ze skórek owoców cytrusowych?

Syrop ze skórek pomarańczy:
  • Skórki z pomarańczy 4-5 szt.
  • cukier 2 kg
  • woda przegotowana 3 litry
  • kwasek cytrynowy 3 op.
Skórki namoczyć na dobę w zimnej wodzie. Wodę można kilka razy zmienić. Następnie skórki gotować, bardzo dokładnie zmiksować. W dużym garnku połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez 7-10 min. Odczekać aż osiądzie i wystygnie . Zlewać do butelek.

Więcej na ten temat