Sałatka z soczewicy z prażonymi orzechami
- 1 szklanka soczewicy
- 200g orzechów laskowych
- szczypta tymianku
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/4 szkl oleju rzepakowego
- 6 jajek
Jajka gotujemy na twardo i odzielamy białka i żółtka. Soczewicę płuczemy, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy 20 min we wrzątku w połowie czasu dodajemy marchew, orzechy prażymy w 200st 20-15 min i obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na oleju razem z tymiankiem. Gotową soczewicę przelewamy zimną wodą i odsączamy. Orzechy siekamy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ugotowane roztarte żółtka. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Śledzie w occie jabłkowym z wędzoną śliwką i burakami
- 500g śledzia w oleju
- 3/4 szk octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- Świeżo mielony pieprz
- 50g wędzonej śliwki
- 1 szk wina czerwonego
- 1 burak
Śledzie przelewamy zimną wodą, pieprzymy i zalewamy octem. Zostawiamy na 1 godz. Buraka obieramy i trzemy na średnich oczkach na tarce. Miód mieszamy z 4 łyżkami octu i dodajemy do buraków. Lekko solimy i wygniatamy. Śliwki kroimy na 4 części i gotujemy w winie do odparowania. Studzimy i mieszamy z burakami. Śledzie wyjmujemy z octu i kroimy w 1 cm kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy razem.
Szybka tarta piernikowa
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 500g mascarpone
- 300g pierników
- 4 jajka
- 3 łyżki miodu
- Papier pergaminowy
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Patelnie wykładamy papierem i układamy ciasto jedno obok drugiego na zakładkę. Miejsce łączenia zwilżamy wodą i dociskamy aby się skleiły brzegi. Posypujemy cukrem i zaginamy do środka. Pierniki miksujemy z macarpone i jakami. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy w 195 st do zrumienienia. Gotowe ciasto polewamy miodem, studzimy i posypujemy tartą czekoladą.