Pytanie na Śniadanie

DANIA WIGILIJNE „LAST MINUTE” - sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy z prażonymi orzechami
  • 1 szklanka soczewicy
  • 200g orzechów laskowych
  • szczypta tymianku
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • 6 jajek
Jajka gotujemy na twardo i odzielamy białka i żółtka. Soczewicę płuczemy, marchew obieramy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy 20 min we wrzątku w połowie czasu dodajemy marchew, orzechy prażymy w 200st 20-15 min i obieramy ze skórki. Czosnek i cebulę siekamy i szklimy na oleju razem z tymiankiem. Gotową soczewicę przelewamy zimną wodą i odsączamy. Orzechy siekamy i łączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ugotowane roztarte żółtka. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Śledzie w occie jabłkowym z wędzoną śliwką i burakami
  • 500g śledzia w oleju
  • 3/4 szk octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • Świeżo mielony pieprz
  • 50g wędzonej śliwki
  • 1 szk wina czerwonego
  • 1 burak
Śledzie przelewamy zimną wodą, pieprzymy i zalewamy octem. Zostawiamy na 1 godz. Buraka obieramy i trzemy na średnich oczkach na tarce. Miód mieszamy z 4 łyżkami octu i dodajemy do buraków. Lekko solimy i wygniatamy. Śliwki kroimy na 4 części i gotujemy w winie do odparowania. Studzimy i mieszamy z burakami. Śledzie wyjmujemy z octu i kroimy w 1 cm kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy razem.

Szybka tarta piernikowa
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 500g mascarpone
  • 300g pierników
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • Papier pergaminowy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Patelnie wykładamy papierem i układamy ciasto jedno obok drugiego na zakładkę. Miejsce łączenia zwilżamy wodą i dociskamy aby się skleiły brzegi. Posypujemy cukrem i zaginamy do środka. Pierniki miksujemy z macarpone i jakami. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy w 195 st do zrumienienia. Gotowe ciasto polewamy miodem, studzimy i posypujemy  tartą czekoladą.
Więcej na ten temat