Pytanie na Śniadanie

WIGILIJNE PRZYSMAKI GOSI MOLSKIEJ

Gosia Molska czuje święta – słodkie potrawy wigilijne – kutia i kluski z makiem a także proste pierniki, które możesz przyozdobić z dzieckiem.

PIERNICZKI 
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 250g miodu 
  • 50ml ciemnego rumu
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 50g mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • Cukier puder
  • Płatki Czekoladowe Decorada; Kamyczki Czekoladowe Decorada Maczek Truskawkowy Decorada
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miód zagotować z masłem, dodać rum i przyprawy, dokładnie wymieszać i ostudzić. Ostudzoną masę połączyć z mąką i mielonymi orzechami - wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Gdy ciasto chwilę odpocznie rozwałkować, wycinać świąteczne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. 
Przygotować lukier - sparzyć jajko, oddzielić białko od żółtka. Białko wymieszać z cukrem pudrem (dodac tyle cukru ile "zabierze" białko by powstała gładka pasta. Upieczone pierniczki fantazyjnie polukrować i dekorować Płatkami Czekoladowymi Decorada; Kamyczkami Czekoladowymi Decorada i Maczkiem Truskawkowym. 

KUTIA z twistem
  • 1/2 szklanki ugotowanej psZenicy
  • 200 g parzonego, mielonego maku
  • 250-300 ml mleka lub mleka roślinnego
  • 4-6 łyżek miodu 
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy 
  • 2-3 łyżki konfitury z pomarańczy
  • 2 szklanki (lub więcej) posiekanych drobno bakalii i orzechów (orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe)
Mleko zagotowuję, dodaję suchy mielony mak i dokładnie mieszam. Dodaję łyżkę masła, wodę i konfiturę z pomarańczowy oraz bakalie i orzechy. Dokładnie mieszam i doprawiam miodem. Masę makową mieszam z kaszą, odstawiam do schłodzenia, podaję z plastrem suszonej pomarańczy.
 
KLUSKI Z MAKIEM
  • 550 g mąki
  • wody
  • 300 g parzonego maku
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g orzechów włoskich
  • 80 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałów
  • garść pestek granata
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
Zagotowanym, gorącym mlekiem zalewam mak i odstawiam. Wyrabiam mąkę z wodą na elastyczne ciasto. Rozwałkowuję cienko, kroję w paski i potem na skos. Kluski gotuję w dużym garnku z osoloną wodą- są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię. Kluseczki wyławiam łyżką cedzakową i mieszkam z łyżką masła. Mak odsączam z nadmiaru mleka i mielę. Do maku dodaję miód, rodzynki, płatki migdałów, pestki granata i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszam i łączę z kluskami. 
Więcej na ten temat