PIERNICZKI
- 250g mąki pszennej tortowej
- 250g miodu
- 50ml ciemnego rumu
- 50g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g mielonych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- Cukier puder
- Płatki Czekoladowe Decorada; Kamyczki Czekoladowe Decorada Maczek Truskawkowy Decorada
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miód zagotować z masłem, dodać rum i przyprawy, dokładnie wymieszać i ostudzić. Ostudzoną masę połączyć z mąką i mielonymi orzechami - wyrobić ciasto (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Gdy ciasto chwilę odpocznie rozwałkować, wycinać świąteczne kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Przygotować lukier - sparzyć jajko, oddzielić białko od żółtka. Białko wymieszać z cukrem pudrem (dodac tyle cukru ile "zabierze" białko by powstała gładka pasta. Upieczone pierniczki fantazyjnie polukrować i dekorować Płatkami Czekoladowymi Decorada; Kamyczkami Czekoladowymi Decorada i Maczkiem Truskawkowym.
KUTIA z twistem
- 1/2 szklanki ugotowanej psZenicy
- 200 g parzonego, mielonego maku
- 250-300 ml mleka lub mleka roślinnego
- 4-6 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
- 2-3 łyżki konfitury z pomarańczy
- 2 szklanki (lub więcej) posiekanych drobno bakalii i orzechów (orzechy włoskie, pistacje, orzechy laskowe)
Mleko zagotowuję, dodaję suchy mielony mak i dokładnie mieszam. Dodaję łyżkę masła, wodę i konfiturę z pomarańczowy oraz bakalie i orzechy. Dokładnie mieszam i doprawiam miodem. Masę makową mieszam z kaszą, odstawiam do schłodzenia, podaję z plastrem suszonej pomarańczy.
KLUSKI Z MAKIEM
- 550 g mąki
- wody
- 300 g parzonego maku
- 1 szklanka mleka
- 200 g orzechów włoskich
- 80 g rodzynek
- 50 g płatków migdałów
- garść pestek granata
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Zagotowanym, gorącym mlekiem zalewam mak i odstawiam. Wyrabiam mąkę z wodą na elastyczne ciasto. Rozwałkowuję cienko, kroję w paski i potem na skos. Kluski gotuję w dużym garnku z osoloną wodą- są gotowe gdy wypłyną na powierzchnię. Kluseczki wyławiam łyżką cedzakową i mieszkam z łyżką masła. Mak odsączam z nadmiaru mleka i mielę. Do maku dodaję miód, rodzynki, płatki migdałów, pestki granata i posiekane orzechy. Całość dokładnie razem mieszam i łączę z kluskami.