Karp smażony na chrupko w marynacie miodowo czosnkowej
- 2 filety z karpia
- 1/4 szkl. sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- 4 ząbki czosnku
- sok i skórka z 1 cytryny
- 0,5l oleju
- 1 op lodu
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl mąki ryżowej
Filety z karpia nacinamy od strony mięsa w poprzek tak aby powstały cienkie paski i aby nie rozciąć skóry. Finalnie ma powstać harmonijka z mięsa trzymająca się na skórze. Nacieramy lekko solą i pieprzem. Mąkę ryżową mieszamy z 1 szklanką zimnej wody i sosem sojowym i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Do ciasta dodajemy lód. Filet z karpia dzielimy na trzy porcję.Obtaczamy w mące pszennej potem w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 min. Czosnek ucieramy z solą i mieszamy z miodem, skórką i sokiem z cytryny. Gotowego karpia polewamy sosem czosnkowo miodowym i podajemy z ryżem
Karp faszerowany z rodzynkami
- 1,5 kg karpia w filecie
- 2 kajzerki
- 50g rodzynek
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1 włoszczyzna świeża lub suszona
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- 2 pieluchy tetrowej
- dratwa
Majonez pistacjowy
- 200g łuskanej solonej pistacji
- 200g majonezu
- 10 cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu winnego
Pistacje grzejemy w 200 st 3-4 min miksujemy z majonezem cukrem i solą na koniec dodajemy ocet winny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. Bułki namaczamy w bulionie lub mleku. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wywar około 20 min. Warzywa odcedzamy.Rybę mocno odciskamy i mielimy razem z odciśniętymi bułkami, dodajemy jajka, rodzynki, cukier,sól, pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, dodajemy bułkę tartą aby masa się trzymała. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Tetrę smarujemy olejem i wykładamy masę, zwijamy całość w cukierka i boki związujemy dratwą. Rybę gotujemy w bulionie 40-60 min studzimy odwijamy i kroimy w porcję. Podajemy z majonezem pistacjowym.