Pytanie na Śniadanie

Karp w dwóch odsłonach - filetowanie

Karp smażony na chrupko w  marynacie miodowo czosnkowej
  • 2 filety z karpia
  • 1/4 szkl. sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 0,5l oleju
  • 1 op lodu
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl mąki ryżowej
Filety z karpia nacinamy od strony mięsa w poprzek tak aby powstały cienkie paski i aby nie rozciąć skóry. Finalnie ma powstać harmonijka z mięsa trzymająca się na skórze. Nacieramy lekko solą i pieprzem. Mąkę ryżową mieszamy z 1 szklanką zimnej wody i sosem sojowym  i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Do ciasta dodajemy lód. Filet z karpia dzielimy na trzy porcję.Obtaczamy w mące pszennej potem w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 min. Czosnek ucieramy z solą i mieszamy z miodem, skórką i sokiem z cytryny. Gotowego karpia polewamy sosem czosnkowo miodowym i podajemy z ryżem

Karp faszerowany z rodzynkami
  • 1,5 kg karpia w filecie
  • 2 kajzerki
  • 50g rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 1 włoszczyzna świeża lub suszona
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • 2 pieluchy tetrowej
  • dratwa
Majonez pistacjowy
  • 200g łuskanej solonej pistacji
  • 200g majonezu
  • 10 cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
Pistacje grzejemy w 200 st 3-4 min miksujemy z majonezem cukrem i solą na koniec dodajemy  ocet winny. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 min. Bułki namaczamy w bulionie lub mleku. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wywar około 20 min. Warzywa odcedzamy.Rybę mocno odciskamy i mielimy razem z odciśniętymi bułkami, dodajemy jajka, rodzynki, cukier,sól, pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, dodajemy bułkę tartą aby masa się trzymała. Dodajemy żelatynę i mieszamy. Tetrę smarujemy olejem i wykładamy masę, zwijamy całość w cukierka i boki związujemy dratwą. Rybę gotujemy w bulionie 40-60 min studzimy odwijamy i kroimy w porcję. Podajemy z majonezem pistacjowym.
Więcej na ten temat