Pytanie na Śniadanie

ŚLEDŹ W ROLI GŁÓWNEJ - wersja z musem z jabłek

Wigilijne śledzie w nowej odsłonie

Śledź śliwkowo - korzenny z orzechami 
  • Śledź solony 10 szt.
  • Śliwki suszone 0,5 kg
  • Miód 1/4 szklanki
  • Orzechy włoskie lub laskowe 200 g
  • Cebula 2 szt.
  • Masło klarowane
  • Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa lub przyprawa do pierników 1 łyżka
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Chleb pumpernikiel lub razowy żytni kilka kromek
  • Mięta
  • Brandy
PRZYGOTOWANIE
Śledzie wymocz w wodzie, aby straciły mocno słony smak. Wszystkie składniki oprócz śledzia posiekaj drobno.  Cebulę przesmaż delikatnie na odrobinie masła klarowanego, dodaj miód I  przyprawę korzenną. Brandy zagotuj z posiekanymi śliwkami i odparuj, dodaj orzechy i cebulę z patelni. Wszystko razem wymieszaj, ostudź. Dopraw pieprzem. Dodaj resztę oleju rzepakowego i pieprz. Śledzia pokrój w kawałki i wymieszaj delikatnie z masą.  Podawaj na grillowanej kromce chleba. Polej olejem i posyp miętą.

Śledź marynowany w occie winnym, pomarańczach z gorczycą i oliwą z kolendry
  • Śledź solony 5 szt.
  • Ocet winny 200 ml
  • Sok z pomarańczy 200 ml
  • Miód 3 łyżki
  • Orzechy laskowe
  • Cebula 2 szt.
  • Gorczyca łyżka
  • Pieprz
  • Bagietka na zakwasie
  • Masło klarowane
  • Pomidory w puszce 1 szt.
  • Cynamon laska
  • Bazylia
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
PRZYGOTOWANIE
Śledzie wymocz w wodzie aby straciły mocno słony smak.  Cebulę przesmaż delikatnie bez tłuszczu, dodaj zmiażdżone ziarna gorczycy, miód, ocet i sok z pomarańczy wszystko razem wymieszaj i duś aż płyn odparuje a cebula zmięknie.  Śledzia obtocz w ciepłej marynacie, wymieszaj z odrobiną oleju rzepakowego i odstaw na pół godziny.   Pomidory z puszki smaż na oliwie z laską cynamonu aż zgęstnieją.  Bagietkę pokrój na kromki i przyrumień na klarowanym maśle. Bazylię bardzo drobno posiekaj i zmiażdż w moździerzu z olejem. Orzechy posiekaj i podpraż na patelni. Na zrumienione kromki  nałóż pomidory, na nie śledzia z marynatą, polej olejem bazyliowym i posyp orzechami.

Śledź imbirowy z brandy i miodem na musie z jabłek 
  • Matias 5 szt.
  • Szalotka
  • Imbir
  • Olej rzepakowy rafinowany 1 łyżka
  • Brandy 100 ml
  • Miód lipowy lub spadziowy 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa 1 szt.
  • Chilli 1 szt.
  • Cytryna 1 szt.
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 ml
  • Ziemniaki 2 szt.
  • Szara reneta 3 szt.
  • Śmietanka 36% 100 ml
  • Masło 50 g
  • Orzechy ulubione 1 łyżka
  • Kolendra 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Śledzia namocz w wodzie i płucz kilkakrotnie aby się odsolił. Na odrobinie oleju przesmaż pokrojoną w półksiężyce szalotkę i cieniutko pokrojony imbir. Gdy szalotka i imbir lekko się zarumienią dolej brandy i podpal. Zgaś gaz i dodaj miód i odrobinę startej gałki, dokładnie wymieszaj i ostudź. Dopraw chilli i sokiem z cytryny. Do marynaty włóż śledzia i porządnie go w niej obtocz. Zalej olejem rzepakowym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Wyciśnij przez praskę  i wymieszaj ze zblendowanymi  pieczonymi jabłkami a potem zgnieć i wymieszaj z gorącą śmietanką i palonym masłem. Na pierzynie z jabłek ułóż śledzia i polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, posyp ulubionymi orzechami i kolendrą.

Więcej na ten temat