Śledź śliwkowo - korzenny z orzechami
- Śledź solony 10 szt.
- Śliwki suszone 0,5 kg
- Miód 1/4 szklanki
- Orzechy włoskie lub laskowe 200 g
- Cebula 2 szt.
- Masło klarowane
- Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa lub przyprawa do pierników 1 łyżka
- Pieprz
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
- Chleb pumpernikiel lub razowy żytni kilka kromek
- Mięta
- Brandy
PRZYGOTOWANIE
Śledzie wymocz w wodzie, aby straciły mocno słony smak. Wszystkie składniki oprócz śledzia posiekaj drobno. Cebulę przesmaż delikatnie na odrobinie masła klarowanego, dodaj miód I przyprawę korzenną. Brandy zagotuj z posiekanymi śliwkami i odparuj, dodaj orzechy i cebulę z patelni. Wszystko razem wymieszaj, ostudź. Dopraw pieprzem. Dodaj resztę oleju rzepakowego i pieprz. Śledzia pokrój w kawałki i wymieszaj delikatnie z masą. Podawaj na grillowanej kromce chleba. Polej olejem i posyp miętą.
Śledź marynowany w occie winnym, pomarańczach z gorczycą i oliwą z kolendry
- Śledź solony 5 szt.
- Ocet winny 200 ml
- Sok z pomarańczy 200 ml
- Miód 3 łyżki
- Orzechy laskowe
- Cebula 2 szt.
- Gorczyca łyżka
- Pieprz
- Bagietka na zakwasie
- Masło klarowane
- Pomidory w puszce 1 szt.
- Cynamon laska
- Bazylia
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
PRZYGOTOWANIE
Śledzie wymocz w wodzie aby straciły mocno słony smak. Cebulę przesmaż delikatnie bez tłuszczu, dodaj zmiażdżone ziarna gorczycy, miód, ocet i sok z pomarańczy wszystko razem wymieszaj i duś aż płyn odparuje a cebula zmięknie. Śledzia obtocz w ciepłej marynacie, wymieszaj z odrobiną oleju rzepakowego i odstaw na pół godziny. Pomidory z puszki smaż na oliwie z laską cynamonu aż zgęstnieją. Bagietkę pokrój na kromki i przyrumień na klarowanym maśle. Bazylię bardzo drobno posiekaj i zmiażdż w moździerzu z olejem. Orzechy posiekaj i podpraż na patelni. Na zrumienione kromki nałóż pomidory, na nie śledzia z marynatą, polej olejem bazyliowym i posyp orzechami.
Śledź imbirowy z brandy i miodem na musie z jabłek
- Matias 5 szt.
- Szalotka
- Imbir
- Olej rzepakowy rafinowany 1 łyżka
- Brandy 100 ml
- Miód lipowy lub spadziowy 3 łyżki
- Gałka muszkatołowa 1 szt.
- Chilli 1 szt.
- Cytryna 1 szt.
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 ml
- Ziemniaki 2 szt.
- Szara reneta 3 szt.
- Śmietanka 36% 100 ml
- Masło 50 g
- Orzechy ulubione 1 łyżka
- Kolendra 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Śledzia namocz w wodzie i płucz kilkakrotnie aby się odsolił. Na odrobinie oleju przesmaż pokrojoną w półksiężyce szalotkę i cieniutko pokrojony imbir. Gdy szalotka i imbir lekko się zarumienią dolej brandy i podpal. Zgaś gaz i dodaj miód i odrobinę startej gałki, dokładnie wymieszaj i ostudź. Dopraw chilli i sokiem z cytryny. Do marynaty włóż śledzia i porządnie go w niej obtocz. Zalej olejem rzepakowym. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie z gałązką rozmarynu. Wyciśnij przez praskę i wymieszaj ze zblendowanymi pieczonymi jabłkami a potem zgnieć i wymieszaj z gorącą śmietanką i palonym masłem. Na pierzynie z jabłek ułóż śledzia i polej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, posyp ulubionymi orzechami i kolendrą.